Hlavní obsah

VIDEO: Šílené gangy s mačetami a brutální vražda. Krakov je ve válce hooligans

KRAKOV

Nejsou to už jen bitky znepřátelených skupin fanoušků fotbalových klubů Cracovie a Wisly. V Krakově zuří regulérní válka. Ve městě řádí šílené gangy s mačetami a po jejich řádění zůstávají nejen těžce zranění, ale i brutálně zavraždění. Transparenty „Smrt za smrt“ se objevují i v Lodži. Policie situaci absolutně nezvládá - rok a půl před stratem EURO 2012, které Polsko uspořádá společně s Ukrajinou...

Článek

„Člověka pomstíme!“ hlásají červeným sprejem nastříkané nápisy na zdech krakovských domů.

Třicetiletý Thomas C. alias „Člověk“ je poslední obětí války fotbalových chuligánů, která otřásá celým Polskem. Lídr fanouškovských struktur Cracovie byl v pondělí dopoledne brutálně zavražděn ve známé krakovské oblasti Kudrwanow. Na těle měl 60 bodných a řezných ran. Zemřel v sanitce při převozu do nemocnice a byl tak zřízený, že bylo těžké ho identifikovat.

Polský list Gazeta Wyborcza popisuje scénu jako z nejstupidnějšího krváku. Thomas C. seděl za volantem stříbrného audi, když do něj zezadu narazil neoznačený džíp. Muž rychle rozpoznal nebezpečí, šlápl na plyn a dal se na útěk. Rychlá jízda v úzkých uličkách Kudrwanowa s nepřítelem v patách jej však dostala do neovladatelného smyku a následoval náraz do zdi místní cukrárny.

Okamžitě vyskočil z auta a utíkal, proti útočníkům však neměl šanci. Více než patnáct maskovaných mužů bylo na akci důkladně připraveno. Obsadili přilehlé ulice, aby své oběti zabránili v úniku. Pachatelé byli vyzbrojeni mačetami, noži a holemi, někteří měli na sobě i neprůstřelné vesty. Zuřivě se do Thomase C. pustili, do vraždy se zapojili všichni.

Polští fotbaloví fanoušci zapalují na Staroměstském náměstí v Praze světlice - ilustrační fotofoto: ČTK/Michal Doležal

Také v Lodži vyznávají heslo „Smrt za smrt“

Policie zatím nepotvrdila, zda jde o vyřizování účtů fotbalových výtržníků, nebo zda muž zemřel z úplně jiného důvodu. Indicie jsou však jasné, největším nepřítelem Cracovie je Wisla Krakov. Zadrženo bylo asi pět chuligáni Wisly. Thomas C. byl považován za nového vůdce fans Cracovie od chvíle, kdy jeho předchůdce s přezdívkou „Metal“ skončil ve vězení.

List uvádí, že džíp, který vrazil do stříbrného audi, zřejmě patří Paulu M., fanouškovi Wisly s přezdívkou „Misiek“. Jde o toho samého výtečníka, který v roce 1998 při utkání s Parmou hodil nůž po italském hráči Dino Baggiovi. Odseděl si za to 6,5 roku a později byl několikrát zadržen při bitkách kolem stadionů, jejichž aktéři bylo vyzbrojeni sekáčky, sekerami a noži...

S násilím hooligans se Polsko pokouší vypořádat již delší dobu. Marně. Předminulou sobotu během bitky více než 150 příznivců lodžských klubů LKS a Widzew přišel o život fanoušek Widzewu. Policie v této souvislosti zatkla více než 20 lidí. Čtyři z nich jsou souzeni za vraždu. V pátek se za přísných bezpečnostních opatření konal pohřeb mladíka, den před ním se v Lodži objevily transparenty s nápisem „Smrt za smrt“.

Hooligans se mísí se skupinami organizovaného zločinu

Policie vytvořila zvláštní skupinu, která má za úkol bojovat s výtržnictvím na stadionech. Situaci však vůbec nezvládá. „Jsme svědky rostoucího fenoménu. Fotbalové výtržníky využívá prostředí organizovaných zločineckých skupin. Svět organizovaného zločinu se zkrátka mísí s chuligány ze stadionů, vytvářejí se nové vzájemné závislosti a vazby,“ říká Adam Rapacki z ministerstva vnitra.

Není žádným tajemstvím, že v bitvě chuligánů jde také o zisky z obchodu s drogami. Proto nejvýše postavení předáci většinou jezdí v drahých autech s neprůstřelným sklem.

Krakov je dlouhodobě rozdělen na sféry vlivu Wisly a Cracovie, jejich vzájemná nevraživost je extrémní. Krveprolití však bylo minimálně - až do května loňského roku. Tehdy vzájemná bitva skončila smrtí 17letého fanouška. V létě zabíjení pokračovalo, přímo v centru Krakova byl ubodán k smrti 21letý muž. Šílenství dospělo do veřejného boje s mačetami přímo na ulici, po němž skončilo 9 lidí s vážnými zraněními.

Oficiální logo mistrovství Evropy ve fotbale pro rok 2012.foto: Reuters/Gleb Garanich

Petice proti zbraním neuspěla, chuligáni se vraždí dál

V září byl po útoku mačetou ohrožen život 18letého chlapce, polskou veřejnost pak šokoval i bezohledný útok na 20letého mladíka před frekventovaným obchodním domem za denního světla. Oba přežili, ale policie se marně snažila o spolupráci. Členové obou gangů berou všechny útoky jako součást války, kterou doslova žijí... A umírají. Proto před zákonem mlčí.

Obyvatelé Krakova sepsali petici za zákaz nošení dlouhých nožů a jiných ostrých zbraní na veřejnosti. Jejich snaha však vyšla nazmar a chuligáni se vraždí dál.

„Organizujeme rozsáhlé prohlídky podezřelých osob a skupin, ale vzít někomu nůž nám prostě zákon neumožňuje. Nemůžeme jim zakázat volný pohyb v ulicích, nemůžeme nic,“ stěžuje si velitel krakovské městské policie Albert Orlický.

„Za půldruhého roku, v době fotbalového Eura, si chuligáni domluví rvačku s německými ultras a zničí půl města,“ citoval list Dziennik nejmenovaného úředníka ministerstva vnitra.

Mistrovství Evropy ve fotbale se bude konat od 8. června do 1. července 2012 ve čtyřech polských a čtyřech ukrajinských městech.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.