Hlavní obsah

Vitík z Cábelíka sparťanem a vzorem pro mladé fotbalisty

Premiéru v základní sestavě sparťanského áčka zažil Martin Vitík před skoro dvěma lety v Evropské lize proti svému oblíbenému AC Milán. Od té doby se mladý stoper posunul mezi důležité hráče a také do reprezentační jedenadvacítky. I když je stále ještě teenager, odchovanec Cábelíků z Králova Dvora se v letošní sezoně stává vzorem pro začínající fotbalisty, kteří v kvalifikacích začali usilovat o postup do finálových turnajů Poháru mládeže FAČR Planeo Cupu, jehož je Martin Vitík tváří.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Vitík ze Sparty Praha a za ním Michael Krmenčík ze Slavie Praha.

Článek

Leckdo si asi říká, co znamená výraz Cábelíci, který je spojený s fotbalem v Králově Dvoře. Po původu je třeba zabrousit do tajů německého jazyka. Jak sami Cábelíci vysvětlují na svých webových stránkách, na počátku stojí v překladu slova jako třepetající se či zmítající se nebo také netrpělivý, ale i házející. V některých starších německo-českých slovnících se vyskytují i slova zabel, což je v překladu hrací deska, hra v šachy nebo i šachovnice, a cába - nádobka na házení kostek. Tak tedy nejspíš od vrhcábů vedla v Králově Dvoře cesta až k fotbalu.

Ať je to jakkoli, fotbal se v Králově Dvoře organizovaně hraje už více než 100 let a v současnosti je místní FK už v zásadě tradičním účastníkem ČFL. Z nádobky na házení kostek se ve městě těsně sousedícím s Berounem podařilo oddělit několik talentovaných fotbalových kostiček. V nedávné době se odtud vydali do velkého fotbalu například Jiří Sabou, Jaroslav Tregler, Jan Krob a nejčerstvěji stoper Sparty Martin Vitík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Vitík (vlevo) ze Sparty a Lorenzo Colombo z AC Milán

„S fotbalem jsem začínal v Králově Dvoře ve čtyřech letech. Přivedl mě k němu můj táta, který byl až do 13 let také mým trenérem. Pak jsem hrál ještě za Tempo Praha a teď tedy za Spartu," popisuje svou poměrně přímou cestu na Letnou. Jako snad každý kluk měl své oblíbené hráče a sám se právě teď stává vzorem pro mladé fotbalisty. „Mně se nejvíc líbil samozřejmě Cristiano Ronaldo a tady u nás Pavel Nedvěd," nijak překvapivě ukázal nadějný defenzivní hráč na střeleckou hvězdu Manchesteru United a někdejší českou star Juventusu.

Inspiraci směrem k fotbalu hledá Martin Vitík i v jiných sportech. Vždyť se také říká, že nejlepšími sportovci a těmi, kteří mají dlouhou kariéru, jsou všestranní multisportovci. „Občas si sám zahraji tenis, ale ne moc často. Fotbalu je hodně, a tak se snažím co nejvíc regenerovat. Sleduji hokej a nejvíc asi formuli 1. Obdivuji basketbalistu Michaela Jordana, a dokonce jsem o něm viděl i seriál, který mě hodně nadchl. Co pro sport dělal, jak makal a jaká je to ikona," vyznává se Vitík ze svého obdivu k basketbalovému bohovi.

Martin Vitík může být vzorem pro fotbalové naděje i ve svém přístupu k fotbalu, kdy nijak „nedivočí" a dbá na správnou stravu. „Nejlepší je svíčková od maminky, ale na tu dojde vždycky po sezoně. K pití mi jako dítěti nevadila třeba cola, ale teď v podstatě piju jen vodu," má jasno vytáhlý mladík ze Sparty, který už se těší na své talentované následovníky.

„Mě Planeo Cup minul, nehrál jsem ho, ale jsem rád, že mohu být jeho hlavní tváří. Chtěl bych klukům popřát, ať jim hlavně drží zdraví a baví se fotbalem. Ať makají, pořád bojují, protože to není vždycky sranda, a je dobré se nevzdávat. Chtěl bych navštívit co nejvíc turnajů, uvidím ale, co mi program dovolí. Už se ale moc těším, až na nějaký turnaj zavítám," uzavírá Martin Vitík, kterého v posledních týdnech limitovaly zdravotní potíže. Během reprezentační přestávky by měl zasáhnout do kvalifikace ME do 21 let a pak se určitě popere o návrat do základní sestavy Sparty.

Související témata:
  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.