Hlavní obsah

Vízkova nešťastná formulace v televizi vyvolala poprask. Předtím Jankta podpořil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový reprezentant Jakub Jankto prolomil v týdnu jedno tabu, veřejně se přiznal k tomu, že je homosexuál. Jeho coming out rezonoval po celém světě, podpořila ho řada fotbalových osobností a klubů, v Česku se o tom ve fotbalovém prostředí ale spíš mlčelo. Jak citlivé tohle téma je, dokazuje nešťastně formulovaná odpověď bývalého fotbalového reprezentanta a současného glosátora Ladislava Vízka v pátečním pořadu Události, komentáře v České televizi, která silně rezonuje na sociálních sítích.

Foto: sparta.cz

Jakub Jankto se v pondělí přiznal k homosexuální orientaci.

Článek

Předně: Ladislav Vízek není proti gayům zaměřený, Jankta v týdnu veřejně a hlasitě podpořil. „Je homosexuál. Ale je taky velkej frajer. Vůbec si nedovedu představit, jak těžký musí být podělit se s vysoce intimní záležitostí s širokou veřejností. Je za tím jistě obrovský kus odvahy. Kubo, udělal jsi velké prohlášení, držím ti pěsti. Ať se v tvém životě dějí jen samé dobré věci," napsal ve svém pravidelném komentáři pro deník Sport.

Janktovo přiznání se rozebíralo také v pátečním pořadu Události, komentáře v České televizi, kam byl Vízek přizván jako host. „Označil jsem ho za frajera, protože měl tu odvahu to říct v téhle době, kdy hraje za Spartu, je reprezentant. Nesouhlasím s tím, že budou kladné odezvy. Když se podíváte na sociální sítě, je to nadávka za nadávkou. Když jsem hrál na Spartě já, polovička diváků křičela: ‚Vízek je buzerant'. Já to tak špatně nesl, byl jsem vzteklý, úplně mě to vyhodilo z konceptu. Teď to budou nedej bože křičet na něj. Jsem zvědavý, jak to unese," prohlásil Vízek.

„V naší společnosti se to tutlá. Myslím, že neměl vystupovat v takovou dobu, kdy je reprezentant, protože u nás se o tomhle tématu mlčí. Myslím, že měl vystoupit v době, až nebude ve Spartě a v nároďáku. Lidé to budou vnímat negativně. Věřte mi," přidal olympijský vítěz z roku 1980 a upozornil, že většina českých klubů se k Janktovi nevyjádřila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Vízek během kempu ČAFH.

Poté přidal nešťastnou formulaci, která vyvolala na sociálních sítích poprask. Dle všeho nebyla míněna zle, známá fotbalová osobnost se do své odpovědi trochu zamotala. „Je to nesportovní téma. Když řeknete homosexuál, někdo si opravdu představí někoho zženštilého, do přírody to prostě nějak nepasuje," konstatoval Vízek, který ještě dodal, že ho překvapilo, že coming out dřív neudělal fotbalista z některé západoevropských soutěží. „Na Západě jsou dál než my v České republice a nevyšlo to od nich," uvedl.

Na Vízka reagoval ve studiu novinář z Deníku N Filip Titlbach, který je gayem. Jeho slova ho nadzvedla. „Není to tak, že by Jakub Jankto nepatřil do fotbalu se svým celým příběhem. Z mého pohledu je to tak, že pan Vízek vůbec nepatří do civilizované debaty. Pokud se máme v České televizi bavit explicitně homofobními věcmi typu, že něco takového nepatří do přírody, tak pak se divím, že se pan Vízek okamžitě neomluvil všem lidem v Česku, nesundal si mikrofon a neodtáhl pryč, protože tohle do české společnosti nepatří," řekl Titlbach.

„Třeba i já jsem teď na vrcholu své novinářské kariéry a pan Vízek by mi řekl, že nemám říct, že jsem gay. Jsem gay. Chci být inspirací pro další lidi a mladé novináře stejně jako Jakub Jankto může být inspirací pro mladé sportovce," doplnil novinář.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň