Hlavní obsah

FIFA to zle schytala za podporu Jankta

Zle to FIFA schytala poté, co se přidala k vlně podpory Jakuba Jankta, který se v minulých dnech odhodlal ke coming outu. Český reprezentant jako první domácí hráč na top úrovni přiznal, že je gay. Přístup vrcholného fotbalového orgánu byl pro mnohé fandy záhy terčem kritiky, podpora je fanoušky označována za pokrytectví v souvislosti s tím, co se odehrávalo před nedávným MS v Kataru i při něm.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kryštof Daněk ze Sparty a Jakub Jankto oslavují gól během utkání v Jablonci.

Článek

FIFA v minulosti čelila kritice, že se MS koná v emirátu, kde jsou údajně porušována lidská práva. Organizace na šampionátu zakázala symboly podpory LGBT komunity.

Zatrhla plán některých evropských reprezentací nastoupit kapitánům jednotlivých týmů nastoupit do utkání s duhovou páskou. Pohrozila sankcí v podobě žluté karty. Šéf organizace Gianni Infantino zjevně nechtěl jít do příkrého rozporu se zvyklostmi a zákony pořadatelské země. A sám se tehdy pustil do kritiků MS.

Podpora homosexuality je v emirátu nelegální. Otázkou je, co by se stalo, kdyby tam měl hrát fotbalista, který přistoupil ke coming outu.

Náznak jakékoli podpory gayů, leseb a dalších sexuálních menšin nebyl tolerován ani u fanoušků.

Podle některých fanoušků je to v příkrém rozporu s tím, jak FIFA teď přistupuje k Janktovi. Je brána jako prodejná pokrytecká organizace.

„Nemůžete to hrát na obě strany. Buď podpořte jeho (Janktova) práva a přidělte mistrovství světa pouze zemi, kde může být sám sebou, nebo přestaňte předstírat, že vám nejde jen o peníze," píše se v dalším z četných, převážně kritických komentářů.

Český reprezentant je s odhalením stále spíše výjimkou na fotbalové scéně. Jako první profesionální hráč se pro tento krok rozhodl anglický útočník Justin Fashanu v roce 1990. Podpora jej tehdy míjela, skončil tragicky. O osm let později spáchal sebevraždu poté, co byl obviněn ze znásilnění.

O vlastní homosexualitě v poslední době promluvil Australan Josh Cavallo z Adelaide United. Totéž učinil i Angličan Jack Daniel z druholigového Blackpoolu.

Reklama