Hlavní obsah

Anglie - Francie 2:0Wembley uctilo oběti teroristů, Anglie pak zdolala Francii

Rostov na Donu
Aktualizováno

Fotbalisté Anglie zvítězili 2:0 nad Francií v přátelském utkání v londýnském Wembley, které se stalo především velkou poctou obětem pátečních teroristických útoků v Paříži, při nichž zahynulo 129 lidí. Mezi oběťmi byla i sestřenice francouzského reprezentanta Lassany Diarry, který přesto do Londýna odcestoval a dostal se i na hřiště, když v 57. minutě vystřídal Yohana Cabayeho.

Foto: John Sibley, Reuters

Gesto jednoty. Fotbalisté Anglie a Francie před přátelským zápasem ve Wembley.

Článek
Fotogalerie

Už před utkáním byl v jeho dějišti odkaz na páteční tragické události zřetelný. Velký oblouk, který dominuje stadionu Wembley, byl osvětlen barvami francouzské trikolóry. Hlavnímu vstupu na stadion dominoval nápis "Rovnost, volnost, bratrství" ve francouzštině.

Před zápasem přinesli na hřiště smuteční věnce britský princ William a trenéři Roy Hodgson a Didier Deschamps. Obě hymny na hřišti zpívali všichni hráči včetně náhradníků, francouzskou Marseillaisu zpívala i řada anglických fanoušků. Za jednou z branek zvedli diváci obří choreografii s francouzskou vlajkou.

Těsně před výkopem se při minutě ticha hráči obou týmů okolo středového kruhu promíchali, zatímco jindy stojí týmy na opačných stranách.

"Rádi bychom všem Angličanům, kteří dnes byli ve Wembley, poděkovali za jejich respekt. Nehráli jsme dobře, ale dnešní zápas byl spíše o solidaritě. Život musí jít dál," uvedl po zápase francouzský kapitán Hugo Lloris.

Domácí nastoupili s nejmladší základní sestavou od roku 1959 a byl to právě její nejmladší člen Dele Alli, který otevřel skóre v 39. minutě lehce tečovanou střelou z dálky, na kterou jeho spoluhráč z Tottenhamu Lloris nedosáhl. Na trefu devatenáctiletého záložníka navázal těsně po přestávce Wayne Rooney svým 51. gólem v reprezentačním dresu.

"Byl to těžký večer pro všechny zúčastněné, především pro francouzský tým. Myslím, že oba týmy zápas zvládly velmi dobře a fanoušci byli úžasní," řekl Rooney. "Celému světu jsme ukázali jednotu. Fotbal je celosvětová hra a jak včera řekl Didier Deschamps, náboženství nebo rasa v ní není důležité. Musíme v těchto těžkých časech držet pospolu," dodal kapitán Anglie.

Slováci porazili Island

Slovenští fotbalisté porazili v přátelském utkání dalšího účastníka evropského šampionátu v příštím roce Island 3:1. Rusko utrpěla první porážku pod trenérem Leonidem Sluckým, když podlehlo doma Chorvatsku 1:3.

Slováci sice proti Islandu, který prošel na mistrovství Evropy ze stejné skupiny jako český tým, prohráli po brance Finnbogasona první poločas, ale po přestávce skóre otočili. Nejprve se v rozmezí tří minut trefil dvakrát Róbert Mak, kterého pak vystřídal plzeňský útočník Michal Ďuriš a v 84. minutě přidal třetí gól.

Oba potvrdili střeleckou formu během tohoto reprezentačního srazu. V pátek při výhře 3:2 nad Švýcarskem se dvakrát prosadil Ďuriš a jednou Mak.

Italům se nepovedlo zvítězit nad Rumunskem. V Boloni sice brankami Marchisia a Gabbiadiniho otočili poločasové vedení Rumunů, těm se však těsně před koncem zásluhou Andoneho podařilo vyrovnat na 2:2.

Roli jasného favorita potvrdili Portugalci, kteří po gólech Andrého a Naniho zvítězili 2:0 v Lucembursku. Výhru 2:1 si připsali Švýcaři v souboji alpských rivalů na hřišti Rakouska.

Rusko prohrálo s Chorvatskem v Rostově 1:3. Po poločase sice domácí vedli díky brance Smolova, ale Chorvaté utkání po přestávce zásluhou Kaliniče, Brozoviče a Mandžukiče otočili.

Trenér CSKA Moskva Sluckij, jenž v srpnu nahradil Itala Fabia Capella, v úvodních pěti zápasech ve funkci reprezentačního kouče slavil vítězství. Tím vyrovnal rekord Pavla Sadyrina, kterému se stejný úspěch povedl v letech 1992 a 1993. Vylepšení rekordní bilance mu chorvatský tým odepřel.

Rekord vytvořil Sergej Ignaševič, který nastoupil na hřiště v 89. minutě a připsal si 114. zápas za ruskou reprezentaci. V počtu startů překonal Viktora Onopka.

Přípravná fotbalová utkání:
Skopje: Makedonie - Libanon 0:1 (0:0)
Branka: 47. Umari.
Rostov na Donu: Rusko - Chorvatsko 1:3 (0:1)
Branky: 15. Smolov - 57. Kalinič, 60. Brozovič, 82. Mandžukič.
Baku: Ázerbájdžán - Moldavsko 2:1 (1:1)
Branky: 33. vlastní Carp, 50. Ramazanov - 44. Antoniuk.
Tallinn: Estonsko - Sv. Kryštof a Nevis 3:0 (1:0)
Branky: 29. Antonov, 49. Vasiljev, 57. Puri.
Istanbul: Turecko - Řecko 0:0
Lucemburk: Lucembursko - Portugalsko 0:2 (0:1)
Branky: 31. André, 88. Nani.
Žilina: Slovensko - Island 3:1 (0:1)
Branky: 58. a 61. Mak, 85. Ďuriš - 8. Finnbogason.
Boloňa: Itálie - Rumunsko 2:2 (0:1)
Branky: 55. Marchisio z pen., 66. Gabbiadni - 8. Stancu, 88. Andone.
Vídeň: Rakousko - Švýcarsko 1:2 (1:2)
Branky: 14. Alaba - 9. a 38. Seferovic.
Londýn: Anglie - Francie 2:0 (1:0)
Branky: 39. Alli, 48. Rooney.

Reklama