Hlavní obsah

Z plánu přejmenovat stadion Maracaná po Pelém sešlo

Z plánu na přejmenování slavného fotbalového stadionu Maracaná po legendárním Pelém sešlo. Stát Rio de Janeiro od úmyslu upustil vzhledem k nesouhlasu části veřejnosti. Návrh vetoval guvernér státu Claudio Castro, uvedla agentura Reuters. Změnu názvu zamítl poté, co navrhovatel stáhl v důsledku odporu fanoušků svoji podporu.

Foto: Sport.cz

Slavný fotbalový stadion Maracaná

Článek

Zákonodárný sbor státu Rio de Janeiro na začátku března rozhodl, že fotbalový svatostánek, který samotní Brazilci nazývají Maracaná podle čtvrti, v níž leží, bude mít nový oficiální název Estádio Edson Arantes do Nascimento - Rei Pelé (Stadion Edsona Arantese do Nascimenta - krále Pelého).

Přes značnou podporu se ale také řada fanoušků vyslovila proti tomu, aby byl změněn oficiální název Estádio Jornalista Mário Filho, který nese jméno novináře, jenž se ve 40. letech minulého století zasloužil o jeho výstavbu.

Jiní kritici byli zase proti přejmenování kvůli tomu, že Pelé nikdy ve státě Rio de Janeiro nežil. Pochází ze státu Minas Gerais a většinu života prožil v Sao Paulu. Nyní osmdesátiletý Pelé nicméně na Maracaná odehrál mnoho zápasů v dresu brazilské reprezentace. V roce 1969 na něm vstřelil v utkání Santosu proti místnímu Vasco da Gama 1000. gól kariéry.

Stadion hostil rozhodující zápasy mistrovství světa 1950 a 2014 či slavnostní zahájení olympijských her 2016.

Reklama

Související témata: