Hlavní obsah

Zpěvačka zprznila před šlágrem hymnu Anglie. Trapas obrečela. Už to nešlo zastavit, lituje

Skvělým způsobem vstoupili fotbalisté Anglie do bojů o účast na EURO 2024, v Neapoli porazili v repríze finále posledního evropského šampionátu Itálii 2:1. I tak ale Ostrované cítili částečně hněv, a to kvůli znetvořené verzi své státní hymny, jejíž prezentaci se ujala místní zpěvačka Ellynora.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Kouč Anglie Gareth Southgate (uprostřed) zpívá hymnu před zápasem s Itálií.

Článek

Miliony Angličanů u televizních obrazovek, fanoušci přímo na stadionu i sami hráči národního týmu se šklebili a ošívali, jakmile do tónů God Save the King začala pět italská popová hvězdička.

Údajně kvůli poruše na odposlechovém zařízení s hudbou se jí nepodařilo chytit melodii hymny, začala panikařit a průšvih už se jí zahladit nepodařilo.

Uražení angličtí fanoušci svůj vztek ihned ventilovali přes sociální sítě a připojila se k nim i bulvární média. Padaly výroky o nejhorší prezentaci hymny v historii, svatokrádeži a zatykači kvůli hanobení státní hymny.

Italsko-americká zpěvačka si své blamáže byla dobře vědoma, v rozhovoru po zápase se rozplakala a sypala si popel na hlavu. Následně pro britský Daily Mail zazpívala jako omluvu hymnu znovu, a tentokrát už zcela v pořádku.

„Jsem strašně naštvaná za to, co se stalo, protože jsem tak moc chtěla být perfektní. Ale to, co se přihodilo, nebyla moje vina," vysvětlovala.

"Chci se omluvit všem anglickým fanouškům, kteří byli na stadionu, i těm u obrazovek. Je mi nesmírně trapně z toho, co se přihodilo. Chci, aby lidé věděli, že v tom rozhodně nebyl projev neúcty. Byla to pro mě naopak veliká pocta, že jsem mohla národní hymnu zpívat. Byla jsem z toho nadšená, i když jsem nikdy nic takového neabsolvovala. Jsem spíš popová umělkyně. Na hřišti jsem však měla problémy se zvukem," pokračovala.

„Hudba mi šla do ucha a najednou se to zastavilo a pak znovu rozjelo, byla jsem mimo melodii a bylo pro mě velmi těžké se chytnout. Snažila jsem se, jak jen to šlo, ale už jsem s tím nemohla nic udělat. Jsem z toho strašně naštvaná. Chtěla jsem zpěv ještě upravit, abych se chytla, jenže bylo už příliš pozdě," posteskla si.

Českým fanouškům se možná v této souvislosti vybavilo podobné fiasko slavné české pěvkyně Heleny Vondráčkové, která v roce 2007 nezvládla před kvalifikačním zápasem na Letné německou hymnu. Tehdy vynechala jedno dvojverší a v německém tisku za svůj výkon tehdy dostala co proto. „Přiznávám, měla jsem trému, byl to vroucí kotel. To dvojverší vypadlo, protože tam měli nějaký problém ve zvuku," uvedla tehdy Vondráčková.

Reklama