Hlavní obsah

Zproštění viny žádá i zástupce Platiniho, chce uvolnit jeho dva miliony eur

Také právník Michela Platiniho požaduje, aby byl bývalý předseda evropské fotbalové unie UEFA zproštěn viny v procesu, který se týká i někdejšího šéfa světového fotbalu Seppa Blattera. Jeho zástupce navrhl zproštění obžaloby svého klienta už v pátek.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Francouzská fotbalová legenda a bývalý šéf UEFA Michel Platini (uprostřed) čelí u soudu ve švýcarské Bellinzoně obžalobě z podvodu, špatného hospodaření, zpronevěry prostředků FIFA a padělání dokumentů.

Článek

Ani Platini není podle svého právníka Dominica Nellena vinen z podvodu nebo padělání dokumentů, jak zní obžaloba. Míní, že úřady by mu měly uvolnit 2,2 milionu eur (přes 54 milionů korun), které zajistily, uvedla agentura DPA.

Oba dřívější funkcionáři jsou obžalovaní z podvodu, špatného hospodaření, zpronevěry prostředků FIFA a padělání dokumentů kvůli více než dvěma milionům švýcarských franků, které Blatter nechal v roce 2011 vyplatit Platinimu. Muži tvrdí, že šlo o honorář za poradenskou činnost.

Platini se podle svého obhájce vždy choval naprosto transparentně a jednal v dobré víře. Za obviněním prý byla snaha zabránit tomuto bývalému slavnému francouzskému hráči, aby se stal prezidentem FIFA a Blattera mohl nahradit současný šéf Gianni Infantino. Platba z roku 2011 se proto začala přetřásat o pět let později, kdy se funkce uvolnila.

Prokurátor požaduje pro oba bývalé funkcionáře podmíněný trest 20 měsíců vězení. FIFA chce peníze vrátit. Rozsudek by měl padnout 8. července.

Reklama