Hlavní obsah

Panenka před odletem do Bodö: Tohle mě pár let zpět ani nenapadlo. Dloubák by v Norsku znát mohli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro značnou část fotbalových fandů je právě jeho jméno synonymem pro Bohemians. Antonín Panenka po letech opět cestuje s Klokany za evropskými poháry, tentokráte ale v roli čestného prezidenta klubu, a nikoliv coby skvělý středopolař a opora týmu. „Tohle by mě před pár lety ani nenapadlo,“ přiznává vynálezce legendárního Vršovického dloubáku, jenž na pražské Letiště Václava Havla dorazil pochopitelně nadmíru dobře naladěn.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Antonín Panenka na archivním snímku.

Článek

S Bohemkou jste letěl do Evropy před více než 40 lety, nyní vás to čeká znovu...

Vidím tam rozdíl, protože se letí, my jsme tehdy jeli autobusem, pokud dobře vzpomínám tak do Budapešti. Teď je to hezká vzpomínka a tuhle cestu si strašně užívám. Po hubenějších letech, kdy Bohemka hrála spíš o sestup, vyšel poslední ročník nadstandardně. Vyfasovali jsme docela těžkého soupeře, možná z toho výběru nejtěžšího, ale obě utkání začínají 0:0, takže se pokusíme udělat dobrý výsledek.

Věřil jste ještě před pár lety, že Bohemians v téhle éře vůbec za poháry vycestují?

Přiznám se, že mě to ani moc nenapadlo, ale teď se kádr ustálil, trenér hře vnesl dobrý tvar, slušné je to i po ekonomické i herní stránce. Poháry jsou tak oceněním za práci, kterou celá Bohemka dělá.

Budete mít v Norsku nějaké povinnosti?

Ježišmarjá, nevím. Jsem rád, že jedu do Norska a nebudou po mě chtít, abych skákal na lyžích. Všichni jsme nováčkové, ale zvykem je oficiální oběd od pořadatelů, jinak opravdu nevím.

Jaké bývaly cesty do Evropy za vaší éry?

Někam se jelo autobusem, někam jsme létali, třeba na Ipswich Town nebo do Gijonu. Ale neměli jsme moc úspěchů. I když jsme udělali dobré výsledky, tak jsme nepostupovali.

Myslíte, že si Norové vybaví vaši penaltu z finále ME 1976, kterou jste vlastně pro celý svět vynalezl vy?

Nevím. Ale vloni jsem točil reklamní spot pro finskou televizi, takže se možná v Norsku kolem hranic koukali. Měli by vědět, o co jde, ale upřímně, je mi to úplně jedno. (smích)

A váš tip, jak zápas dopadne?

Mají obrovskou výhodu, že hrají na umělé trávě. Těžko předpovídat výsledek, protože neznáme úroveň norské ligy. Ale je jasné, že mužstvo bude velmi silné, protože neprohrálo doma spoustu zápasů. Suverénně vedou ligu, porazili AS Řím, Celtic, takže to bude těžké.

Doma prohráli za poslední rok jen s Arsenalem a Eindhovenem...

A s Bohemkou. Doufám!

  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.