Hlavní obsah

Pětadvacet kol jsme hráli finále Ligy mistrů, ulevil si Kováč po baráži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celou sezonu bojovali o přežití. Až teď si ale fotbalisté Pardubic mohou konečně oddychnout. Dvoubrankový náskok z prvního utkání v Příbrami si v odvetném duelu baráže o Fortuna ligu pohlídali, bezbranková remíza znamená, že se ve městě perníku bude nejvyšší soutěž hrát i na podzim. „Pětadvacet kol jsme hráli prakticky pokaždé finále Ligy mistrů, kdy jsme věděli, že z každého zápasu musíme vytěžit maximum. Cítím obrovskou úlevu a štěstí. Bylo to neskutečně náročné, ještě když si vzpomenu, že jsme po deseti kolech měli tři body a po třinácti šest,“ zalovil v paměti trenér Radoslav Kováč.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Pardubic Radoslav Kováč oslavuje vítězství a udržení v první lize.

Článek

„První měsíc jsem slýchal hodně otázek, proč si vedení vybralo zrovna mě, když jsem předtím spadl s Opavou. Těší mě, že jsem dostal důvěru," pokračoval 43letý internacionál. A zmíněnou důvěru splatil. Pardubice začaly po jeho taktovkou hrát atraktivní fotbal, navíc si získal i kabinu. „Od hráčů jsem cítil, že mají sílu to zvládnout. Věřili si, nedávali najevo stres. Jsou to pro mě hrdinové," ocenil své svěřence Kováč.

Nejdůležitější pro něj byla reakce kolektivu po utkání nadstavbové části Fortuna ligy se Zlínem (1:2), které Pardubice nešťastně prohrály po ojedinělé minele gólmana Florina Nity, jehož poté Kováč před novináři řádně sepsul. „Byl to jasně nejtěžší okamžik, k tomu nepovedená tiskovka. To pro mě bylo poučení. Po utkání se Zlínem jsem ale přišel do kabiny a Míša Hlavatý mi jasně řekl, že to zvládneme," demonstroval příkladnou mentalitu jednoho z klíčových hráčů týmu.

Podobně důležitý jako Hlavatý byl pro mužstvo i Nita, jenž pro Pardubice na jaře kromě duelu proti Zlínu představoval naprostou jistotu v brance. V Brně třeba chytil Jakubu Řezníčkovi dvě penalty... Do závěru ročníku včetně baráže jej ale nepustilo zranění ramene. Náhradník Jakub Markovič nabídnutou šancí nepohrdl a ukázal, že prakticky nulové herní vytížení během jara mu na kvalitě neubralo, proti Příbrami udržel dvě čistá konta. „Půlrok, kdy přišel Florin, byl tím nejlepším, co se mu mohlo v kariéře stát. Začal úplně jinak pracovat a spoustu věcí přehodnotil, což se mu vrátilo," chválil kouč.

Naneštěstí pro Pardubice si ale Markovič, podobně jako ostatní zapůjčení hráči v jejich kádru, dost možná řekl o zájem věhlasnějších celků. Obranná čtyřka, v níž nastupovali nejčastěji Marek Icha, Robin Hranáč, Tomáš Vlček a Martin Chlumecký, je složená čistě z hostů z jiných ligových celků. „Víme, že nám pár hráčů odejde. Uvidíme, koho nám nechají. Musíme tým doplnit a stavět jej od základu," uvědomuje si Kováč.

A co takhle posílit mančaft o nejlepšího střelce posledního soupeře z Příbrami? Její kapitán Tomáš Wágner se díky 17 brankám stal králem druholigových střelců. „Wagi dal 17 gólů, super sezona. Ale my máme Pavla Černého," poznamenal Kováč.

Foto: David Taneček, ČTK

Zprava trenér Pardubic Radoslav Kováč a brankář Jakub Markovič z Pardubic oslavují vítězství a udržení v první lize.

Na letní přesuny je čas, nyní si Pardubičtí užívají radosti. Podobně jako fanoušci, kteří se ukázali být klíčovým faktorem. Od zimního návratu na zrekonstruovaný, domácí stadion prohráli Východočeši před jejich zraky jen třikrát, navíc návštěvy se železnou pravidelností přesahovaly čtyřtisícovou hranici. „Fanoušci byli skvělí. Bez nich by to nešlo, hodně bodů jsme doma udělali právě díky atmosféře," naznačil Kováč, jenž jim náklonnost rád vracel. „Udělali jsme i pár fotek. Jsem jim opravdu vděčný, že přišli i na zápasy, které pro lidi nejsou tak zajímavé. Nebylo to o soupeři, ale o tom, že fandili Pardubicím."

Reklama

  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.