Hlavní obsah

Budějovice v Poháru ČMFS skončily, Liberec měl namále

Pouť Pohárem ČMFS pro prvoligové fotbalisty Českých Budějovic skončila již ve 3. kole, kde byly nad jejich síly třetiligové Mutěnice. Svěřenci trenéra Pavla Tobiáše odjeli z Moravy po prohře 0:4. Debaklem skončilo 3. kolo českého poháru pro Boskovice, jež na domácím trávníku prohrály s Baníkem Ostrava 0:7. Namále měl Liberec, jenž v Opavě slavil postup až po penaltách, neboť po devadesáti minutách skončil zápas 2:2.

Článek

Českobudějovický kouč Pavel Tobiáš nechtěl v duelu v Mutěnicích riskovat a před důležitým ligovým utkáním s Jabloncem raději šetřil několik lehce zraněných opor. V brance dostal přednost Křížek, v obraně poprvé nastoupila nová posila Laurinc.

Domácí vycítili šanci a v v první půli drželi s favoritem krok. Hostující Benát sice po dvaceti minutách trefil břevno, ale za deset minut mohly udeřit Mutěnice, kdyby Helísek proměnil samostatný únik.

Třetiligový outsider i po změně stran pokračoval v nadšeném výkonu a v 58. minutě se dočkal odměny, když se po rohovém kopu přesnou střelou trefil Vavruša. Pozvednout jihočeskou ofenzivu přišli Šíma se Svátkem, ale místo očekávaného náporu hostů padaly další góly do jejich sítě.

V 72. minutě zvýšil do odkryté branky Obal, za pět minut skóroval Adamec, který ještě vloni působil v Dynamu, a českobudějovický zmar dovršil druhou brankou v utkání Obal. Kouč Tobiáš tak musel po svém návratu na lavičku Jihočechů překousnout první prohru, naopak sedmý tým MSFL mohl slavit.

"Nastoupili jsme sice v kombinovaném složení, přesto jsme očekávali, že to zvládneme. První poločas jsme ještě hráli zodpovědně, ale potom jsme byli naprosto nesourodý tým, který neměl žádné základy. Možná k tomu přispělo i střídání Hílka. Dá se říct, že v defenzivě jsme byli až trapní, vyznělo to až komicky," podotkl Tobiáš.

Liberec měl namále, ale postoupil

Fotbalisté Liberce můžou dál pomýšlet na to, že v Poháru ČMFS obhájí finálovou účast z minulého ročníku. V dnešním duelu na hřišti druholigové Opavy přešli přes třetí kolo, byť museli zvládnout zrádný penaltový rozstřel, protože v normální hrací době skončilo utkání remízou 2:2.

Slezané Liberec hodně potrápili a nechybělo mnoho, aby do čtvrtého kola proklouzli oni. Po vyrovnané první půli šli po změně stran dvakrát do vedení. Na krásné branky Půdy a Šultese však hosté pokaždé velmi rychle dokázali opovědět. Nejprve se to povedlo Smetanovi a v 66. minutě srovnal z penalty Dort.

Právě Dort při návratu do Opavy, kde před časem zažíval gólové hody, mohl zazářit ještě víc, ale dvacet minut před koncem nezakončil sólový únik gólovou střelou. A z výhodné pozice neuspěl ani Dočkal. Opava mohla liberecké plýtvání šancemi potrestat v 88. minutě, kdy Šultes zamířil jen těsně vedle šibenice.

V penaltách už domácí překvapení zosnovat nedokázali. Nahlodal je hned první neúspěšný pokus Kolínka, zatímco liberečtí Nezmar, Kerič, Dort, Košťál a nakonec i Blažek, který přišel až těsně před koncem právě na rozstřel, se ani jednou nemýlili a zachránili svému mužstvu další cestu pohárem. Kdyby totiž Liberec vypadl, bylo by ve Slovanu pořádné dusno.

Kladno o branku porazilo Ústí nad Labem

Kladenští fotbalisté na hřišti druholigového Ústí nad Labem vydřeli postup do osmifinále soutěže, i když je před zápasem stihlo několik těžkých ran v podobě zranění klíčových hráčů v nedělním utkání v Mladé Boleslavi. I bez obránců Bartoše s Grossem, záložníka Szaba a nejlepšího střelce Šilhana však Středočeši prošli dál.

Zápas měli hosté rozehraný lépe, už od deváté minuty vedli po přesné hlavičce Kabeleho. Ústí však hned po nástupu do druhé půle udeřilo, potrestalo nekoncentrovanou obranu ligového favorita a mladý útočník Nádeníček, který na severu Čech hostuje z pražské Sparty, srovnal. Kladenský kouč Hřídel měl ale šťastnou ruku při střídání. Zoubele po pěti minutách pobytu na hřišti v 66. minutě vstřelil postupovou branku. Ústečtí fotbalisté měli na konci více ze hry, těsně před závěrečným hvizdem skórovali, ale branka kvůli ofsajdu neplatila.

Baník rozstřílel Boskovice

Ačkoliv Baník šetřil Svěrkoše, Otepku, Galáska i Tchuře s brankářem Vaškem, bezpečně si ohlídal hladký postup. Ostrava měla po půlhodině hry vystaráno. První velkou šanci lapil Mičolovi gólman přímo na čáře, ale hostující záložník obě další příležitosti v rozpětí devíti minut už proměnil. Když ve 30. minutě překonal brankáře Švédu patičkou ještě Střihavka, bylo rozhodnuto.

Domácí outsider a desátý tým divize ani před rekordní návštěvou favorita náznakem nepotrápil. Třebaže Baník ve druhé půli zvolnil, soupeř toho nevyužil. Po faulu Križana kapitán Janíček dokonce v 68. minutě nedal penaltu. Závěr se zvrtl v exhibici. Boskovicím došly síly a zejména Střihavka pracoval na tom, aby vzkřísil renomé střelce. Během dvou minut se dvakrát prosadil důrazem v pokutovém území a zkompletoval hattrick. Střídající Markovič pak ještě po třetí gólové přihrávce špílmachra Lukeše završil skóre na 7:0.

"Myslím, že můžeme být spokojeni. Jak s postupem, tak tím, že jsme konečně dokázali proměnit šance, které jsme si vypracovali," řekl trenér Baníku Karel Večeřa.

Olomouc s přehledem porazila Karvinou

Prvoligový celek ukázal svou kvalitu zejména v ofenzivě, ale ani v obraně se nedopustil vážnějších chyb. Již v 15. minutě po centru Doležala vyskočil nejvýše ve velkém čtverci hostující Hubník a zaznamenal první úspěch Sigmy. O minutu později karvinští zahrozili rychlým útokem, ale střela Macka zůstala jen na břevně Lovásikovy branky.

Po změně stran to byli opět Hanáci, kdo se brankově prosadil. V 55. minutě zahrozil z levé strany Janotka, první střelu ještě karvinský gólman Bláha vyrazil, ale na dorážku již nestačil. Zbytek utkání hosté kontrolovali.

"Měli jsme z domácích velký respekt po perfektním výkonu ve druhé lize v Čáslavi. Těžký terén znemožňoval kombinační hru. Rozhodující pro nás byla rychlá branka, tím jsme se uklidnili. Jsem rád, že postupujeme do dalšího kola," pochvaloval si olomoucký kouč Zdeněk Psotka.

Bohemians snadno postoupili přes Hradec

Hladký postup si ze hřiště účastníka krajského přeboru Olympie Hradec Králové vezou fotbalisté Bohemians Praha. Nováček nejvyšší soutěže tápal jen v první půli, kdy si po rychle získaném vedení po zásahu posily ze Slavie Jablonského těsně před odchodem do kabin nechal dát vyrovnávací branku. Drtivá sedmiminutovka orámovaná trefami Kropíka, Zoubka a Ibeho mezi 50. a 57. minutou však senzaci utnula hned v zárodku. Vysoké vítězství Pražanů v 67. minutě stvrdila další nová akvizice ze Sparty Jeslínek.

Dál jde i Jablonec

Prvoligový favorit z Jablonce musel překonávat odpor snaživého soupeře z třetí ligy do 37. minuty, kdy se trefil útočník Kocourek. Vzápětí nastřelili hosté tyč domácí branky, ale když v 63. minutě zvýšil Klapka, Uničov rezignoval. Hrubému navíc sebral vyloženou šanci výborný Špit.

Sokolov vyřazen od Sezimova Ústí

Přemožitel ligového nováčka z Příbrami Sezimovo Ústí si vyšlápl na dalšího favorita. Aktuálně pátý tým ČFL v třetím kole pohárové soutěže porazil ambiciózní druholigový Sokolov, vedený trenérem Martinem Haškem, přestože před utkáním zápasil s velkou marodkou. Vedoucí trefu zaznamenal v 27. minutě po rohovém kopu hlavou Janů, pojistku přidal v druhé půli Mach.

Pohár ČMFS, 3. kolo:
FK Mutěnice - Dynamo České Budějovice 4:0 (0:0)
Branky: 72. a 90. Obal, 58. Vavruša, 77. Adamec. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Slavík. Diváci: 530.
Sestava Č. Budějovic: Křížek - Laurinc, Riegel, Žižka, Leština - Benát, Homoláč, Hílek (46. Mezlík), Jasanský (69. Šíma) - Sedláček, Schön (62. Svátek).
SFC Opava - FC Slovan Liberec 2:2 (0:0), na penalty 3:5
Branky: 51. Půda, 62. Šultes - 52. Smetana, 66. Dort z pen. Rozhodčí: Býma - Novák, Tacina. Diváci: 1710. Penalty proměnili: Půda, Šultes, Wirth - Nezmar, Kerič, Dort, Košťál, Blažek. Neproměnil: Kolínek (Opava).
Sestava Liberce: Zlámal - Gebre Selassie, Polák, Košťál, Vulin - Dittrich (72. Frejlach), Bílek, Dort, Dočkal (90. Blažek) - Kerič, Smetana (82. Nezmar).
Ústí nad Labem - SK Kladno 1:2 (0:1)
Branky: 46. Nádeníček - 9. Kabele, 66. Zoubele. Rozhodčí: Drábek - Hojsík, Jiřík. Diváci: 308.
Sestava Kladna: Kostolanský - Procházka, Killar, Beneš, Hajník - Holub (79. Cigánek), Dubský, Šisler (70. Strnad), Zeze (61. Zoubele) - Zachariáš, Kabele.
Forman Boskovice - Baník Ostrava 0:7 (0:3)
Branky: 30., 77. a 79. Střihavka, 19. a 28. Mičola, 66. Lukeš, 84. Markovič. Rozhodčí: Mikel - Gallo, Vysloužil. Diváci: 2155.
Sestava Ostravy: Buček - Řezník, Pavlík, Bolf (66. Ricka), Križan - Mičola (46. Wojnar), Marek, Lukeš, Lička - Zeher (70. Markovič), Střihavka.
Karviná - Sigma Olomouc 0:2 (0:1)
Branky: 15. Hubník, 55. Janotka. Rozhodčí: Kocián - Večeřa, Marek. Diváci: 2150.
Olomouc: Lovásik - Škerle, Komárek, Hudec, Heidenreich - Janotka, Melinho, Rossi, Hořava (65. Kaščák) - Hubník (77. Štěpán), Doležal (46. Ordoš).
Olympia Hradec Králové - Bohemians Praha 1:5 (1:1)
Branky: 45. Dvořáček - 5. Jablonský, 50. Kropík, 55. Zoubek, 57. Ibe, 67. Jeslínek. Rozhodčí: Hájek - Peřina, Dobrovolný.
Sestava Bohemians: Šimon - Macháček, Turtenwald, Kropík, Grznár (72. Kratochvíl) - Zoubek, Galbavý, Demeter, Jablonský (63. Fenyk) - Ibe, Vošahlík.
Uničov - Baumit Jablonec 0:2 (0:1)
Branky: 37. Kocourek, 63. Klapka. Rozhodčí: Adámek - Filgas, Kubáň. Diváci: 465.
Sestava Jablonce: Špit - Loučka, Homola, Huber, Hamouz - Valenta (58. Fujerik), Klapka, Eliáš (70. Pavlík), Hloušek - Hesek, Kocourek.
Spartak Sezimovo Ústí - Baník Sokolov 2:0 (1:0)
Branky: 27. Janů, 70. Mach. Rozhodčí: Ochotnický - Mencl, Kovařík. Diváci: 425.
FC Velim - SK Hlavice 2:2 (1:1), na penalty 2:4
Branky: 22. Snop, 73. Sabo - 3. Martínek, 78. Chrdle. Rozhodčí: Jedlička - Šifalda, Polák. Diváci: 100.

Reklama