Hlavní obsah

Ďolíček mi voní pořád stejně, řekl Morávek. Zároveň přiznal, že přechod do českého fotbalu je těžký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináct let a čtyři měsíce k tomu. Po takové době si zahrál na stadionu Bohemians Praha záložník Jan Morávek. S třicítkou na zádech odehrál 56 minut ve středečním duelu 3. kola MOL Cupu proti druholigovému Třinci, který Klokani vyřadili díky dvěma gólům Mužíka (2:1).

Foto: www.bohemians.cz

Jan Morávek.

Článek

„Ďolíček mi voní pořád stejně hezky," řekl Morávek, který přestoupil v roce 2009 od Botiče do Schalke, pro Sport.cz. V Německu působil nepřetržitě až do konce uplynulé sezony. Nejdéle, 10 let, v Augsburgu. Po skončení smlouvy se rozhodl pro návrat do mateřského klubu. Když ve středu četl hlasatel před výkopem sestavu Pražanů, sklidil od domácích příznivců největší potlesk.

Co jste říkal přijetí od fanoušků?

Lehce jsem vnímal, že skandovali moje jméno. Samozřejmě si toho ohromně vážím. Možná se v tom také odrazilo, že jsem Bohemce zůstal věrný, že jsem dodržel slib. Od začátku jsem měl ale jasno, že pokud se vrátím do Česka, tak jedině do Bohemky. Na druhou stranu také vnímám, že přechod není jednoduchý. Čeká mě ještě hodně práce.

Máte na mysli kondici?

I herní praxi. Nemám za sebou sezonu, ve které bych odehrál mraky zápasů. Myslím, že každý ví, že český fotbal je specifický. I v utkání proti Třinci bylo plno soubojů, balon byl hodně ve vzduchu, což pro můj způsob hry není úplně ideální. V Česku se ale spálila daleko větší jména. Chci ale dál pracovat a ukázat, že můžu být Bohemce prospěšný.

Český fotbal je proti vyspělým ligám soubojový, fyzicky náročný...

Ano, to sedí. Myslím, že nejlepší příklad, který mám po ruce, je můj kamarád Halil Altintop (bývalý turecký reprezentant a záložník Augsburgu). Před pěti lety neprorazil ve Slavii. Myslím, že to i lehce podcenil a dopadl, jak dopadl.

Očekával jste od zápasu s Třincem víc, co se týká fotbalové kvality?

Myslel jsem, že si s tím poradím líp já i celý tým. Není ale jednoduché, když brzy prohráváte. Ukázali jsme morální sílu a utkání otočili. Kdo fotbal zná, ví, že pohárové zápasy jsou leckdy ošidné. Je jedno, jestli v Německu nebo v Česku. Pro outsidera jde o utkání roku, kdy může jenom překvapit. Kouše, štípe. Ze zápasu si vezmu hlavně to, že jsme postoupili, a že jsem zase nabral herní praxi.

Byl jste před zápasem malinko nervózní?

Spíš jsem se těšil. Byl jsem rád, že na stadionu byli syn s manželkou a sestra s dcerou. Byla to příjemná podpora. I když jsem sám sobě největším kritikem, velké analýzy si dělat nebudu.

Foto: Sport.cz

Jan Morávek v době, kdy bojoval v dresu Augsburgu.

Odehrál jste něco před poločas. Na minutáži jste byl domluvený s koučem?

Ano. Ptal se mě o přestávce, jak na tom jsem. Tohle bylo akorát.

Budete nyní nastupovat za áčko častěji?

Zatím funguju den ode dne. Jsem především rád, že mi drží zdraví. Jsem otevřený všem variantám. Nemám problém ani s tím, kdybych měl podzim dohrát částečně v béčku a potom se nachystat v přípravě na jaro. Jsem moc rád, že se klukům daří v lize. Z mojí pozice se nikam netlačím. Postupně se dostávám do tempa, zvedám se i kondičně. Prostě uvidíme.

Reklama