Hlavní obsah

GLOSA: Když se fotbal hraje ve stejnou dobu jako se běhá Jizerská 50

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli se v Bedřichově pojede již 55. ročník Jizerské 50 a tisíce lyžařů se těší na parádní podmínky, které zatím předpověď slibuje. Ve středu se také mělo v Jablonci hrát čtvrtfinále domácího poháru, jenže zápas s Mladou Boleslaví musel být odložen na příští týden.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

David Houska z Jablonce.

Článek

Nehraje se, odloženo. „Z důvodu velmi nepříznivého počasí nebylo možné dát hrací plochu dohromady po sobotním zápase," stojí ve zdůvodnění jabloneckého klubu. Jeho fotbalisté to už poznali v prvním „jarním" kole v bitvě s Olomoucí, kdy se hřiště rychle měnilo v oraniště. Podobně jako před rokem v lednovém duelu s Příbramí.

„Před několika lety se změnila termínová listina soutěží s ohledem na evropské poháry a reprezentaci a hrát fotbal v lednu nebo únoru na jednom z nejvýše postavených prvoligových stadionů ve střední Evropě je složité. Spad sněhu a deště se v Jablonci v tomto období za poslední roky příliš nezlepšil, spíš naopak," pokračuje severočeský klub. Jaké to překvapení!

Počasí a sníh, to je na severu vůbec zapeklitá záležitost. Přesvědčila se o tom třeba šéfka organizačního výboru Mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 Kateřina Neumannová. Pamatujete, jak v únoru 2008 organizátoři nechali v Jizerských horách rabovat sníh pro Světové poháry v areálu ve Vesci? Aby pak v polovině února 2009 museli ve městě pod Ještědem řešit sněhovou kalamitu?

Foto: fkjablonec.cz

První pokus o sehrání pohárového duelu v Jablonci zapadal sněhem...

Své o tom ale vědí třeba pořadatelé Jizerské 50. Jen pro představu. Stadion na Střelnici je od toho bedřichovského, kde slavný závod startuje i končí, vzdálený zhruba devět kilometrů vzdušnou čarou. Výškový rozdíl obou bodů činí přibližně dvě stě metrů.

V roce 2014 museli organizátoři Memoriálu Expedice Peru 1970 kvůli nedostatku sněhu legendární závod v lednu zrušit. O dva roky později zase sněhová pokrývka umožnila jezdit jen na čtyři kilometry dlouhém kolečku kolem Bedřichova. A tak pořadatelé v roce 2017 přesunuli součást prestižního seriálu Ski Classics na únor.

„Nakonec rozhodla jednoduchá úvaha – pokud chceme Jizerskou 50 uspořádat v její klasické podobě, pak je k tomu únor nejvhodnější," vysvětlovali organizátoři s tím, že využili detailní analýzu Českého hydrometeorologického ústavu, podle které vychází na únorový termín 95 % pravděpodobnost dostatečné sněhové pokrývky. Ano, na únor! Tedy na nejkratší měsíc v roce, ve kterém se mají hrát dle LFA a FAČR na Střelnici ligové zápasy a duely domácího poháru.

Samozřejmě, nejde jen o množství sněhu, tentokrát má vliv i aktuální oteplení, které neumožňuje použít těžkou techniku. „Musíme doufat, že se počasí umoudří," stojí také v prohlášení severočeského klubu. Nevím tedy, jestli by se umoudřit mělo zrovna počasí. To je podle mě zatím v únoru normální.

Reklama

Související témata: