Hlavní obsah

GLOSA: Nechutné, nedůstojné, nezvládnuté. A pak se divte, že ze stadionů nemizí těžkooděnci

Od extrému k extrému. O víkendu se v českém fotbale rozebíralo, zda bylo adekvátní, aby sparťany slavící obhajobu ligového titulu od jejich fanoušků odděloval zátaras těžkooděnců s pepřovými spreji. Středeční finále mezi Plzní a Spartou vlastně nabídlo docela pádný argument, proč na český fotbal bez policejního dozoru ještě na dlouhou dobu zapomeňte.

Foto: Profimedia.cz

Finále MOL Cupu mělo šílenou dohru.

Článek
Fotogalerie

To, co se dělo po závěrečném hvizdu nepatří na trávníky, natož do civilizované společnosti.

Nechutné!

Nedůstojné!

Nezvládnuté!

Po středě se nemalá část veřejnosti utvrdila v názoru, že se stále jedná o zálibu omezenců v prostředí, kam dobrovolně nechce vodit děti.

Co se stalo, pokud se to k vám ještě náhodou nedostalo?

Ač si fotbalisté Plzně a Sparty (1:2) po dost nehezké a vyhecované koncovce docela férově podávali ruce, plzeňský trávník se stejně změnil v bojiště, z něhož aktéři spěchali do bezpečí.

Fanouškovské nepokoje po finále MOL Cupu.Video: Sport.cz

Postupně na něj začali proudit plzeňští podporovatelé, kteří se vydali směrem ke sparťanskému kotli. V nepřehledné změti osob na hřišti jste si mohli všimnout zoufalého plzeňského záložníka Souarého, který se snažil přesvědčit zakuklence: Vraťte se!

Marně.

Ono je v podstatě fuk, kdo vnikl na hřiště jako první. Kdo provokoval. Kdo byl v přesile nebo kdo uštědřil víc ran.

Rvačky a nepokoje narychlo klidnili policisté. Pozdě. Šílené scény!

Po televizních expertech České televize ze sparťanského tábora létaly plastové židle. „Když jsou to vaši fanoušci, asi doufáte, že přes hubu nedostanete. Ale je to mela,“ hlesl ve studiu bývalý reprezentant Václav Procházka.

Experti místo gólů rozebírali, kam je plastový nábytek zasáhl. K tomu policisté odvádějící spoutané výtržníky. Holohlavý svalovec v triku s nápisem „Mrdky pražský“ fotící se na hřišti.

Je naprosto nevhodné, že si plzeňští fotbalisté jdou ještě po zpožděném ceremoniálu plácnout se špalírem fanoušků. Jistě, mezi nimi se vyskytovali především ti slušní a vychovaní, ale promeškala se první příležitost ke gestu: S tímhle nesouhlasíme. Nelíbilo se nám, co se dělo.

Je otázka, co se bude dít dát a jak fotbalový svaz zareaguje.

Oslavy sparťanských fanoušků po zisku domácího poháru.Video: Aktu.cz

Je ovšem smutné, že o tomhle musí vzniknout řádky. Měl to být nejvýznamnější zápas roku, který FAČR pořádá.

Jenže jako organizátor totálně selhal.

Předzápasový apel žádající diváky, aby se po utkání nesnažili dostat na hřiště, vyznívá směšně.

Skončilo to ostudou, na kterou se dlouho nezapomene.

A ostudou, která bude mít důsledky. Ač výtržností statisticky na fotbalových stadionech ubývá, policejní manévry se při utkáních v tuzemsku neutlumí. Naopak. Velitelům se po středečním fiasku budou snadněji obhajovat kordony, obušky nebo psovodi.

Můžete tisíckrát namítat, že se fotbalové prostředí kultivuje a liga zažívá nevídanou obrodu. Roste návštěvnost i zisky, zvyšuje se komfort. Odstraňují se ploty a bariéry.

Tlupa pomatenců ale zase poškozuje slušnější většinu.

Pohárová hanebnost vrací český fotbal zase o několik kroků a let zpět. A nejsmutnější je, že najednou sobotní zásah s pepřáky v Boleslavi zase nevypadá úplně nepatřičně.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.