Hlavní obsah

Skandální konec finále poháru. Fanoušci se rvali na hřišti, do studia ČT přilétla židle

Aktualizováno

To, co se stalo po závěrečném hvizdu finále MOL Cupu, se zapíše do dějin českého fotbalu černým písmem. Přímo na hrací ploše totiž došlo k hromadné rvačce mezi fanoušky Sparty a Plzně a následně také těžkooděnci. Jde o velkou kaňku na utkání, které Letenští ovládli poměrem 2:1 a získali double.

Fanouškovské nepokoje po finále MOL CupuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Duel byl od prvních minut na trávníku hodně nervózní. Hráči hlasitě a aktivně prožívali každý zákrok, stejně tak členové realizačních týmů. Fotbalová asociace, jako pořadatel střetnutí, před zápasem apelovala, aby fanoušci například nepoužívali pyrotechniku a za žádných okolností nevstupovali na hřiště.

Ani jedno se nepodařilo, možná i vinou chybějící pořadatelské služby před sektory. Zatímco fotbalisté Sparty slavili, příznivci Plzně na druhé straně pronikli na hrací plochu a zamířili si to přímo ke kotli hostí. Když se dostali mezi půlicí čáru a pokutové území, bylo jasné, že konfliktu mezi oběma tábory nikdo nezabrání. A začala rvačka, samotní hráči hromadné potyčce stačili utéct. „Vůbec jsem to nevnímal, byl jsem ponořený do sebe. Nevím, co se dělo,“ komentoval trenér Západočechů Miroslav Koubek.

„Nevím, byl jsem už v kabině. Tohle je ale kaňka, nebudeme si nalhávat. Zápas byl agresivní, šlo o finále, nikdo nechtěl uhnout. Ale nebylo nic zákeřného,“ doplnil kapitán Lukáš Hejda.

Během několika desítek sekund se objevili těžkooděnci. Lidé na hlavní tribuně jen nevěřícně kroutili hlavami. Někteří fanoušci, z větší části Sparty, zůstali spoutáni na zemi.

„Nemyslím, že mi situaci přísluší komentovat. To je vaše práce, psát o tom a ptát se na příčiny. Omlouvám se. Bylo zjevné, co se stalo. Základem je, aby se hráči a realizační týmy cítili v bezpečí, což se nestalo,“ sdělil novinářům kouč Sparty Brian Priske.

Vzduchem létaly židle, kvůli čemuž například musela Česká televize přerušit své studio. Ano, sparťané zasáhli svého bývalého stopera Maria Holka. Na hrací ploše se objevily také sedačky či jiné části standardního vybavení stadionu. O pevných reklamních bannerech se ani bavit nemusíme.

Dokonce i technický ředitel Plzně Tomáš Samec musel dva příznivce Viktorie, kteří mlátili jednoho ležícího fanoušky Pražanů.

Zápas byl ale vyhrocený během celých 90 minut. Oba kotle, kromě povzbuzování svého týmu, křičely tradiční nenávistné pokřiky směrem ke svému soupeři. K fanouškům i určitým hráčům.

Jak bylo zmíněno, také mezi lavičkami to vřelo. Třeba po zákroku Matěje Ryneše na Lukáše Červa přímo před střídačkou Plzně. Vše vyvrcholilo červenou kartou pro kustoda Sparty a bývalého hráče Letenských Luďka Straceného, jenž se utrhl ze řetězu a v jednu chvíli byl snad desítky metrů od prostoru vymezeného jeho realizačnímu týmu právě u lavičky soupeře.

Z kotle Sparty se opakovaně ozývalo „fotbal pro fanoušky“ nebo „ACAB“, hlasité bučení bylo slyšet jak na adresu protivníků, tak směrem k rozhodčím v čele s hlavním sudím Ondřejem Berkou.

V momentě, kdy vítězové převzali pohár a šli slavit směrem ke sparťanským sektorům, tvořila policie zeď mezi hráči a fanoušky, kteří vyzývali k jejímu odstranění. Nakonec uspěli, desítky těžkooděnců udělaly několik kroků zpět a hlouček s fotbalisty a vedením týmu se přesunul pod tribuny.

Vše se stalo jen pár dní po sobotním duelu Sparty v Mladé Boleslavi, kde Pražané obhájili titul. Fanoušci chtěli vběhnout na trávník, jenže narazili na zeď těžkooděnců. Stejně jako při poháru došlo k použití slzného spreje i zraněním, vším se už detailně zabývá Ligová fotbalová asociace (LFA).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.