Hlavní obsah

Hattrick chyb v derby. Nešťastník Ogbu nastartoval obrat Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co do schopností byste lepšího stopera v Česku nehledali lehce. Naopak. Šlo by o pekelně těžký úkol. Obránce Slavie Igoh Ogbu je tvrdý. Skvělý ve vzduchu. Rychlý. V pražských derby ale také pravidelně chybující. Středeční čtvrtfinále MOL Cupu, v němž sešívaní doma podlehli Spartě 2:3 po prodloužení, opět neslo podpis Nigerijce. Potřetí v řadě…

Sparta v prodloužení dovršila obrat v derby. Ve čtvrtfinále MOL Cupu porazila Slavii 3:2Video: Sport.cz

 
Článek

Ogbu si totiž klíčové minely neodpustil ani v předchozích dvou derby. Na jaře minulé sezony ve druhém kole skupiny o titul za stavu 2:2 naivním skluzem na okraji vápna dojel sparťana Awera Mabila. V poslední minutě nastavení. „Šel na zem zbytečně. Nic to neřešilo,“ prohlásil tehdy trenér Jindřich Trpišovský.

Pro zapomnětlivce – Ladislav Krejčí penaltu proměnil a nasměroval Spartu k zisku vysněného mistrovského titulu.

Střih do podzimního derby, také ligového. Slavia vedla 1:0, náskok opět držela až do samého závěru. Pak ale nešťastník Ogbu zahrál v pokutovém území rukou a z puntíku se trefil Lukáš Haraslín. Namísto tří bodů sešívaní získali pouze jeden.

Ve středu nigerijský stoper v nastoleném trendu pokračoval. Ač si neodpustil několik pochybných rozehrávek, Slavia nad soupeřem v pohárovém čtvrtfinále vedla o dvě branky. Byla v laufu. Fanoušci ve varu. „Praha je naše,“ znělo stadionem.

Asi jen blázen by očekával, že si před zraky naplněného Edenu, nadšeného z dvougólového náskoku, sešívaní nechají postup do další fáze soutěže uniknout.

Přišlo ale třetí kritické zaváhání ve třetím derby po sobě. Hattrick. Ogbu v 55. minutě trestuhodně minul přihrávku Indrita Tuciho. Možná devět set devadesát devět z tisíce podobných míčů by zachytil, případně odklidil na tribunu.

Namísto toho následoval zkrat. Číhající Victor Olatunji pak uháněl sám na branku a snížil, čímž Spartu vrátil do utkání. A nastartoval její nakonec úspěšný obrat.

„Udělali jsme chybu a nechali si dát kontaktní gól. Tam se to začalo lámat,“ přiznal střelec první branky Slavie Ivan Schranz.

„Takový balon nám za stavu 2:0 nemůže propadnout. Igoh toho spoustu uhrál, ale tahle chyba byla vidět,“ mrzelo Trpišovského.

„Ogbu? Tradiční chyba, ale fotbal se skládá z chyb,“ vyprávěl ve studiu České televize někdejší útočník Slavie Pavel Kuka.

Kolik takových si Ogbu v soubojích s odvěkým rivalem ale ještě může dovolit?

Navíc, aby toho nebylo málo, asistoval u vyrovnávací trefy Sparty. Pravda, hodně smolně. Po skvělém návratu precizním skluzem upálil balon z kopaček zakončujícímu Ladislavu Krejčímum, ale jen k Olatunjimu. Ten z voleje srovnal na 2:2…

To se dá 24letému stoperovi vyčítat těžko, první inkasovaný gól jde ale přímo na jeho vrub. Před nedělním derby, ligovou odplatou za pohárový neúspěch, tak realizační tým Slavie řeší klíčový rébus.

Vsadit na Ogbua, který je za normálních okolností pilířem defenzivy? Doufat, že zlomí prokletí derby? Nebo jej snad v utkání, stěžejním pro rozřešení titulové přetahované, posadit mezi náhradníky?

Fotbalovou kvalitou na to, aby se objevil v základní jedenáctce, Ogbu bezesporu disponuje. Jenže derby? Ta mu poslední dobou vůbec nechutnají.

Měl by Igoh Ogbu hrát i následující derby?
Ano
76,2 %
Ne
23,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2114 čtenářů.

Reklama