Hlavní obsah

Tři derby, tři penalty pro Spartu. Těžko se to kouše, povzdechl si Trpišovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vedli o dvě branky, nakonec ale po těžkém boji padli. Fotbalisté Slavie ve čtvrtfinále MOL Cupu podlehli arcirivalovi ze Sparty 2:3 po prodloužení, přičemž soupeř potřetí v řadě o osudu utkání rozhodl z pokutového kopu. „Derby vždycky rozhodne penalta v náš neprospěch,“ posteskl si kouč sešívaných Jindřich Trpišovský.

Těžko se to kouše. Derby vždycky rozhodne penalta v náš neprospěch, povzdechl si Jindřich Trpišovský. Video: Sport.cz

 
Článek

Potřetí v řadě jste proti Spartě neuspěli kvůli pokutovému kopu v závěru…

Inkasovat z penalty, ještě k tomu takové, je pro nás těžké. Na školeních před sezónou slýcháme, že tohle se nemá pískat. Vlčka to trefilo z bezprostřední blízkosti do stehna a pak do ruky. Derby vždycky rozhodne penalta v náš neprospěch. Je to složité kousat. Ale byly tam i další momenty.

Povídejte.

Na Holeše měla být tři minuty před koncem základní hrací doby jasná penalta. Předtím dostal Diouf loktem (od brankáře Vojtěcha Vorla, pozn. red.), Jurečka byl za podobnou situaci ve Zlíně vyloučen. Musíme se z toho oklepat. V neděli nás čeká další obrovský zápas, rozhodnou detaily.

Ty byly klíčové i dnes. Například minela Igoha Ogbua, která darovala Spartě kontaktní gól. Ogbu chyboval ve třetím derby v řadě, navíc ani jinak nepůsobil příliš jistě.

Některé situace si musím ještě prohlédnout, ale tu před gólem jsem viděl. Tak to ale bývá, my taky skórovali po chybě soupeře. Souvisí to i s kvalitou útočníků, kteří si chyby vynutí. Olatunji je v tomhle hodně nepříjemný. Takový balon nám za stavu 2:0 ale nemůže propadnout. Představovali jsme si od Igoha lepší výkon, Na druhou stranu toho spoustu uhrál. Jeho hlavičkové souboje byly dechberoucí. Jenže tahle chyba byla vidět.

Fantasticky naopak zahrál Mojmír Chytil, stává se oporou. Je vzhledem k nedělnímu ligovému derby problém, že odehrál i celé prodloužení?

Z mého pohledu podal neuvěřitelný výkon. Kdybychom hráli už v sobotu, byl by nepoužitelný. Má náročný styl hry, podstupuje spoustu soubojů. Po zápasech bývá hotový. Naštěstí se hraje až v neděli, takže myslím, že bude k dispozici. Uvidíme na předzápasovém tréninku, ale budeme ho na hřišti chtít. Je to klíčový hráč naší ofenzivy.

Utkání ale bylo náročné i pro ostatní. Je velkou ranou, že to po 120 minutách boje nakonec nevyšlo?

Stálo nás spoustu sil. Sportovní úroveň utkání byla vysoká. Zápas jsme měli dobře rozehraný, ale ztratili dvoubrankové vedení. Po takovém průběhu to je hodně nepříjemné. Na hráčích obou týmů bylo vidět, že v prodloužení jdou přes závit.

Sparta v prodloužení dovršila obrat v derby. Ve čtvrtfinále MOL Cupu porazila Slavii 3:2Video: Sport.cz

Právě v závěru prodloužení jste měli slušnou šanci skórovat z přímého kopu, Muhamed Tijani ale vystřelil nad. Proč šel standardku zahrávat právě on?

Určení byli spolu s Michalem Tomičem a Tiji se rozhodl, že to vezme na sebe. Na tréninku je kope dobře, je v nich nejlepší. Má v noze ránu. Bohužel, když pak máme přímák v zápase, naložíme s ním takhle. Ale znovu opakuji, na tréninku je kope skvěle.

Průběh derby byl proti tomu podzimnímu o poznání klidnější a obešel se bez větších excesů. Apeloval jste na hráče, aby si souboj nejsilnějších týmů v zemi napravil reputaci?

Vyhovují nám zápasy, kde se hraje více čistého času, nahoru dolů. V tom předchozím byly momenty, které průběh vyeskalovaly. Tentokráte se jim obě strany vyhnuly. I sudí si v první půli zjednal velký respekt. Přišlo mi, že se oba týmy snažily za podzimní utkání rehabilitovat. Bavili jsme se o tom, že přijde plný stadion. Lidé si koupí lístek, chcete jim nabídnout zajímavé fotbalové momenty.

Takových jste v Edenu nabídli řadu. Přemýšlel jste někdy, jakou kapacitu stadionu by fanoušci v derby dokázali naplnit?

Podle toho, co jsem slyšel a musel v poslední době řešit, by se podle mě hodila i dvojnásobná. Jak na dnešek, tak na zápasy v Evropě jsem měl připravenou univerzální SMS zprávu: „Lístky nejsou, nejde to zařídit.“ V tuhle chvíli si myslím, že by mohla občas přijít i padesátitisícová návštěva, to by bylo podobné evropským zápasům na velkých stadionech. Hlad po fotbale u nás je.

Berete nedělní utkání na Spartě jako klíčový duel pro vývoj celé sezony?

Je to zápas o šest bodů. Ukáže hodně. Obě mužstva jsou silná, ztrácí málo. Musíme se na to připravit, máme možnost zvítězit venku a soupeř body naopak sebrat. Abychom uspěli, musíme odevzdat maximum. Herně i soubojově. Velkou roli budou hrát standardky, oba týmy se dobře znají.

Reklama