Hlavní obsah

Naposledy ještě s Nedvědem! Sparta neporazila Slavii v poháru déle než 25 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno prokletí na podzim zlomili. Fotbalisté Sparty v lize poprvé od března 2016 a 14 soutěžních derby bez výhry porazili Slavii. V dnešním čtvrtfinále MOL Cupu ovšem mají v Edenu i tak co dohánět. V domácím poháru se jejich černá série táhne ještě déle. Naposledy sešívané porazili v květnu 1996 ještě s Pavlem Nedvědem v sestavě!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Bořil a Simon Deli ze Slavie oslavují vítězství v semifinále MOL Cupu na Spartě v květnu 2021.

Článek

Klíč od Prahy týkající se ligového soupeření rivalovi konečně sebrali. Jenže pokud jde o pohár, v samostatné české éře uspěla Sparta pouze hned v prvním derby. Když ve čtvrtfinále v květnu 1996 díky trefám Pavla Nedvěda a Vratislava Lokvence vyhrála 2:0, nikdo netušil, že všech dalších 6 vzájemných duelů ovládne Slavia.

Start do jara ani jednomu z rivalů nevyšel. Sparta remizovala v Českých Budějovicích a Slavia dokonce doma přišla o vedení v lize šokující porážkou s poslední Karvinou. Dnešní 301. derby je předčasným pohárovým finále a jeho vítěz bude největším favoritem na celkový triumf, který obhajuje Slavia. V sázce je nejen postup, ale také sebevědomí, obě S mají vzhledem k účasti v Konferenční lize mimořádně nabitý únor.

„Je to derby a nikdo moc nerozlišuje, v jaké soutěži se hraje. Ať by byla jakákoliv, tak vzájemný zápas budou brát obě strany stejně prestižně a se stejným nábojem. Bude to stejné utkání jako ta předcházející," avizuje trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

„Přál jsem si hrát doma před našimi fanoušky, ale los rozhodl jinak. Čeká nás těžký zápas. Věřím, že navážeme na podzimní derby," těší se sparťanské křídlo Jakub Pešek.

Připomeňme si sedm předchozích pohárových derby samostatné české éry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost sparťanských fotbalistů po úvodním gólu Lukáše Haraslína (uprostřed) v podzimním ligovém derby se Slavií.

8. května 1996 Sparta - Slavia 2:0

Šlo o čtvrtfinále, utkání zůstává až dodnes jediným, ve kterém uspěli Letenští. O jejich branky se postarali Pavel Nedvěd a Vratislav Lokvenc.

4. května 1999 Sparta - Slavia 0:1

O tři roky později na sebe pražská S narazila o fázi později, opět na Spartě, ale tentokrát s opačným výsledkem. O výhře hostů rozhodl v 19. minutě jedinou brankou utkání tehdejší obránce sešívaných a dnešní kouč ženské reprezentace Karel Rada.

13. května 2002 Sparta - Slavia 1:2

Další tříletý interval uzavřel opětovný úspěch sešívaných na Letné, tentokrát znamenal zisk trofeje. Červenobílí se ujali rychle vedení zásluhou dvou přesných tref Tomáše Doška a sparťanům už nepomohlo ani bleskové snížení Jiřího Novotného. Pohár nad hlavu zvedli slávisté. Legendární obránce zůstává dodnes posledním pohárovým střelcem Sparty v derby...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Pavel Vrba po prohraném semifinále MOL Cupu se Slavií v květnu 2021.

1. dubna 2010 Slavia - Sparta 1:0

15. dubna 2010 Sparta - Slavia 0:1

Pražské derby se v poháru odmlčelo na dlouhých osm let, pak si jej ovšem mohli fanoušci vychutnat během dvou týdnů hned dvakrát. Tehdy se od čtvrtfinále hrálo klasickým systémem doma/venku, což opět lépe sedlo slávistům. Uspěli dvakrát 1:0 a šli dál. Skórovali Černí, doma Milan, venku Jaroslav. Tři dny před odvetou se na Letné hrálo také derby ligové, 1:0 vyhrála pro změnu Sparta (rozhodl Sionko).

24. dubna 2019 Slavia - Sparta 3:0

Pohárové derby se vrátilo po devíti letech. Šlo o semifinále s jednoznačným průběhem. Dvakrát se trefil Souček, jednou Masopust, sešívaní si došli pro finále a později i celkové vítězství.

5. května 2021 Sparta - Slavia 0:3

Po dvou letech stejný scénář. Ani na Letné nedovolili červenobílí rivalovi ani jedinou vstřelenou branku, o jejich góly se postarali Holeš a dvakrát Kuchta. Slavia semifinále opanovala a pohár pak opět získala.

Ve druhém dnešním utkání nastoupí Olomouc proti Slovácku.

Program čtvrtfinále MOL Cupu
Středa 9. února
14:30 Olomouc - Slovácko
17:00 Slavia - Sparta (ČT2)
Úterý 15. února
16:00 Hradec Králové - Bohemians 1905 (v Mladé Boleslavi)
Středa 16. února
14:00 Jablonec - Mladá Boleslav

Reklama

Související témata: