Hlavní obsah

Překvapivě lépe spím, culí se Horňák před finále. Ze sparťanů cítí velkou motivaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doma opatruje nejen stříbro z EURO 1996. Se Spartou získal 10 mistrovských titulů, což ho řadí k českým fotbalovým rekordmanům a letenským legendám. V rudém dresu také třikrát dobyl domácí pohár. Michal Horňák může hodnotit, zda i v současné kabině panuje sparťanský duch. „Většinu kluků znám z mládežnických kategorií. To dřív nebývalo, už vůbec ne za mě, když jsem hrával. Talenty máme, jsou tu kvalitní hráči. Cítím, jak kluci dýchají Spartou, chtějí úspěch a poslední zápas zvládnout. Vidím na nich velkou motivaci,“ líčí trenér před finále MOL Cupu na Slovácku (hraje se od 17:00).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Derby v Edenu trenér Sparty Praha Michal Horňák zvládl. A finále poháru...?

Článek

Letenský paradox. Ještě před dvěma týdny chystal mužstvo na finále Pavel Vrba. V odloženém duelu už na lavičku v Uherském Hradišti usedne Michal Horňák, který povýšil z béčka.

„Překvapivě lépe spím, nevím, jak je to možné. Sice se dříve budím, ale usínám v pohodě. Tomu se trochu divím. V porovnání s béčkem trávím na Strahově mnohem víc času," srovnával kouč před cestou na Moravu.

„Po tréninku v béčku jsem odcházel třeba kolem třetí hodiny odpoledne, Teď odtrénujeme a já ze Strahova odcházím třeba kolem osmé hodiny. Práce je hrozně moc, nechceme nic podcenit, děláme vše pro to, abychom poslední zápasy zvládli," dodával.

V původním termínu finále odplavila průtrž mračen. Zatímco počasí se po dvou týdnech vyjasnilo, rozkrýt favorita se stalo ještě složitějším. Slovácko v ligové nadstavbě zvítězilo na Letné 2:1. Sparta za sebou sice má turbulentní období, během kterého prohrála s Plzní a trenér Vrba už stihl nasednout na vlak do Ostravy, ale o víkendu dokázala po dobrém výkonu porazit Slavii.

Zápasové kurzy jsou tak aktuálně téměř vyrovnané. Výhra Letenských v základní hrací době je ohodnocena kurzem 2,75:1. Na výhru Slovácka je vypsán kurz 2,77:1, remíza se sází v kurzu 3,15:1.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva sparťani Michal Sáček, Ladislav Krejčí mladší a Patrik Vydra v souboji s Danielem Filou ze Slavie.

Kurzy na zisk trofeje jsou také ještě těsnější než před dvěma týdny. Slovácký triumf byl tehdy oceněn kurzem 2:1, nyní klesl na 1,92:1. Letenský úspěch se sázel v kurzu 1,8:1, aktuálně je na něj vypsán kurz 1,9:1. Fanoušci však mají na rozdíl od opatrných bookmakerů jasno, vítězství pražské Sparty očekává 81 % z nich. Zbylých 19 % věští, že Slovácko získá svou první trofej v historii.

„Týden před pohárovým vrcholem se finalisté střetli na Letné v lize. Ani jeden z trenérů nechtěl odkrýt své trumfy, přítomní diváci však mohli polemizovat, jestli trenér Horňák v záloze vůbec nějaké má. Sparta působila na hřišti mdle, Dočkalovi loučení s kariérou notně zhořklo a Sparta podlehla aktivně hrajícímu Slovácku 1:2," poznamenává Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Spartu tak určitě musel uklidnit dobrý výkon na Slavii, především v prvním poločase. Z přímáku se nádherně prosadil Hložek, který se před odchodem do zahraničí určitě chce rozloučit s fanoušky co nejlepším způsobem. Když si uplynulé dva týdny shrneme, Slovácko zapsalo výhry proti Spartě a Hradci, zatímco Sparta prožila poměrně turbulentní období. Stále si však stojím za tím, že půjde o vyrovnaný zápas a nedivil bych se, kdyby došel v kurzu 3,15:1 do prodloužení," radí Hanák.

Sparta bude bojovat o pohár pod vedením Michala Horňáka. Je to dobrá volba? Řešíme v pořadu Přímák...Video: Sport.cz

„Pro tým Martina Svědíka je výhoda hlavně v domácím prostředí. Na stadionu v Uherském Hradišti se dá tradičně očekávat solidní podpora fanoušků. Sparta má zkušenosti s velkými a důležitými zápasy, otázkou však je, kolik sil a odhodlání bude mít tři dny po derby v Edenu. Navrch tak může mít Slovácko, kde bude určitě obrovská motivace a nasazení," soudí Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

U její sázkové kanceláře se výhra Sparty objevuje na 65 % tiketů. Na výhru Slovácka jde 20 % sázek, zbývajících 15 % je pak na remízu.

Finále ukáže, zda Horňák za pár dnů stačil mužstvo vyladit.

„Trenéra zná více hráčů, protože za trenéra Jílka dělal asistenta u áčka, ale mnozí ho znají i z působení v béčku nebo mládežnických kategoriích. Přinesl nový vítr do kabiny a nálada se pozvedla, čemuž také pomohlo vítězné derby, ve kterém jsme se prezentovali dobrou organizací hry. Věřím, že to tak bude i ve finále," těší se obránce Dávid Hancko.

Reklama

Související témata: