Hlavní obsah

Priske před finále poháru: Některé hráče jsme museli nechat doma

Po posledním utkání v Doosan Areně nemají fotbalisté Sparty na plzeňský stadion dobré vzpomínky. Debakl 0:4 byl zřejmě nejhorším zápasem Letenských v nakonec titulové sezoně. „Tehdy jsme byli po těžké porážce v Liverpoolu. Do prvního gólu jsme dominovali. Nakonec to ale byla tvrdá prohra,“ říká trenér Brian Priske. Teď chce odplatu ve středečním finále MOL Cupu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér fotbalové Sparty Brian Priske na tiskové konferenci před finále MOL Cupu.

Článek

Sparta byla v březnu herně v první půli lepší, jenže pak přišel gól Tomáše Chorého před poločasem. Krátce po změně stran se za stavu 0:2 vykartoval kapitán Ladislav Krejčí a Plzeň si nakonec dokráčela k vysoké výhře.

„Teď nás čeká úplně jiný zápas, půjde rovnou o trofej. Je to o 90 minutách, možná prodloužení a penaltách,“ přemítá Priske, jenž by rád ve své druhé sezoně na lavičce Sparty dovršil double. „Jsem stejně motivovaný jako zbytek týmu a klubu. Když jsem v létě 2022 podepisoval, nepřemýšlel jsem tolik dopředu. Věděli jsme, že potenciál v klubu je obrovský, že můžeme dokázat velké věci,“ dodává dánský kouč.

Proti ale stojí složitý protivník. Plzeň poslední týdny obětovala středečnímu střetnutí téměř vše. V lize měla jistotu třetí příčky, takže výrazně rotovala sestavou a připravovala se právě na finálový duel s mistrem, který možná ještě vstřebává víkendové oslavy obhajoby titulu.

„Můj cíl byl, abych se pokusil hráče a celý klub posunout, zatlačit na něj, aby ze sebe dostal to nejlepší. Podstatou je každý den makat a vytvářet tlak. Práce vás pak odmění. Nevíte, kdy a kde, ale ono to přijde. Kluci si zasloužili už minulý titul, ale tenhle ještě o něco víc,“ podotýká Priske.

Spartu může strašit nepříznivá bilance. Finále poháru v posledních dvou letech nezvládla. Nejdříve nestačila na Slovácko a minulý rok padla na Letné se Slavií. V Plzni navíc vyhrála jediné z posledních 15 soutěžních klání, konkrétně 1:0 na podzim 2022 díky trefě Davida Pavelky.

Vzkazy pro fanoušky

FAČR pro finále MOL Cupu všem fanouškům doporučuje dostavit se na stadion s dostatečným časovým předstihem, ideálně krátce po 16. hodině. Dále prosí a apeluje, aby nikdo po skončení utkání za žádných okolností nevstupoval na hrací plochu. V průběhu zápasu je přísný zákaz používání pyrotechniky. A ještě jedna důležitá věc. Asociace důrazně nedoporučuje pořizovat lístky mimo oficiální distribuční kanály. Kupující se zakoupením přes prostředníka či překupníka vystavuje riziku neplatné/falešné vstupenky.

Oba celky se pak musí vypořádat se specifickými pravidly. Tribuny budou, jelikož je pořadatelem FAČR, fanouškovsky rozděleny půl na půl. Oproti lize má každý tým také k dispozici menší lavičku, tedy pouze gólmana a šest fotbalistů do pole.

„S ohledem na to, že můžeme použít jen 18 hráčů, jsme někoho nechali doma. Ostatní s námi normálně trénovali na Strahově, ale nevešli se do nominace,“ prozrazuje Priske. A kdo vlastně za Spartu nastoupí v brance? Jednička Peter Vindahl, nebo Vojtěch Vorel, jenž chytal zatím všechna kola MOL Cupu?

„Všichni už vědí, kdo nastoupí. Vy to uvidíte hodinu před utkáním po zveřejnění sestav. Mohu jen říct, že v brance bude brankář,“ nechtěl být Priske na středeční tiskové konferenci nikterak konkrétní.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.