Hlavní obsah

Snaha zamezit problémům. Neničte WC, zní apel před derby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční čtvrtfinále MOL Cupu mezi Slavií a Spartou bude soubojem nejen na trávníku, ale také na tribunách. Dají se očekávat chorea, tradiční chorály, pozitivní i negativní emoce. Tak tomu ve fotbale i sportu obecně při velkých zápasech bylo, je a vždy bude. Snad všichni si přejí podívanou hodnou jednoho z vrcholů jarní části sezony. K tomu musí společně přispět samotní hráči, trenéři i fanoušci. Jedná se o na sobě závislé, propojené světy. A kluby se snaží možným problémům předejít.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ultras pražské Sparty

Článek

Všichni si jistě pamatují poslední podzimní derby v Edenu (1:1). Fotbal moc krásy nenabídl, emoce byly velké na hřišti i v hledišti. Mluvilo se o údajně ne úplně sportovně připravené šatně hostí. Z kotle Sparty vylétl do sousedícího sektoru dělobuch, klub se proti chování vybraných jednotlivců okamžitě ohradil. Příznivci letenského celku také poničili toalety ve svém sektoru a vytrhali několik sedaček.

Jde o kaňku na jinak fanouškovsky velmi povedené a nadstandardní sezoně. Vyprodávají se domácí zápasy i sektory na výjezdech po Česku i zahraničí. Snaha o posun je veliká a viditelná.

„Je potřeba, aby každý, kdo přijde na stadion, fandil již od rozcvičky hráčů našemu týmu na 1892 %. Společně musíme vytvořit v Edenu pekelnou atmosféru, z které se hráčům soupeře rozklepou na hřišti kolena. Pokud se zapojí do našeho fandění i ostatní tribuny kromě té severní, můžeme v Edenu vytvořit kotel, který uvaří každého, i nenáviděného soupeře. Vše je jen na nás! Všichni na Slavii, všichni za vítězstvím,“ burcuje před středečním derby na sociální síti X kanál Tribuny Sever.

Občas se ale věci vymknou kontrole. Sparťané kromě zmíněného duelu zničili záchody v Edenu také po březnové prohře 0:2, slávisté naopak řádili po květnovém derby v nadstavbě, které Sparta zvládla poměrem 3:2 a udělala klíčový krok k titulu.

„Absolutně nepřijatelné chování. Jsme připraveni převzít úhradu škody a informoval jsem o tom vedení domácího klubu. Nic to nemění na tom, že chceme tvrdě postihovat viníky podobných situací – konkrétní jednotlivce –, ale budeme i usilovat o lepší podmínky pro slušné fans jako celek,“ reagoval tehdy šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. I když se často jedná o jednotlivce či malé skupinky lidí, stále jde o příznivce toho či onoho klubu.

Výzva (nejen) pro středu je ale jasná. Sparťanský účet na X určený komunikaci s fanoušky sdílel vlákno s informacemi mimo jiné o společné cestě z Muzea ke stadionu a na závěr jasně a rázně apeloval: „Vyvarujte se poškozování WC zázemí stadionu. Tenhle nešvar patří mezi největší možné projevy trapnosti, který se na našich stadionech děje. Sparta jako klub i Letenští jako aktivní skupina fans se od toho silně distancují.“

Dá se předpokládat, že podobné vzkazy se budou šířit v nadcházejících dnech také na slávistické straně. Už v neděli se totiž hraje ligové derby na Letné. Jeden z vrcholů fotbalového jara je tady a všichni snad doufají, že se obejde bez větších excesů.

Reklama