Hlavní obsah

Dvě derby, bitvy plné emocí. V sázce je ráz zbytku sezony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejprve středeční čtvrtfinále MOL Cupu a o víkendu ligová bitva. Fotbalisté Sparty a Slavie svedou tento týden dvě derby, která možná určí ráz pro zbytek sezony. Z mnoha úhlů pohledu se jeví nedělní střetnutí jako daleko důležitější a bude nesmírně zajímavé sledovat, jak se oba rivalové hlavně k pohárovému duelu postaví. Pro nasazení do Evropy totiž výsledek (nejspíš) nic nezmění.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rozhodčí Ladislav Szikszay krotí emoce během derby SK Slavia Praha–AC Sparta Praha.

Článek

„Netrávím moc času přemýšlením nad tím, jestli je před námi třeba rozhodující část sezony. Každý týden a víkend je podstatný. Už od července hrajeme každé tři čtyři dny, není to pro nás žádná novinka. Jedeme dál. Derby proti Slavii je vždycky důležité, ale nezapomínejme ani na utkání proti Plzni, které sehrajeme mezi dvojzápasem s Liverpoolem. Budeme připraveni,“ hlásil v neděli trenér Sparty Brian Priske.

Poprvé se proti sobě dva rivalové postaví už ve středu v Edenu. Půjde o postup do semifinále MOL Cupu. Slavia obhajuje pohárový triumf, když v loňském finále srazila Spartu na Letné 2:0. Už z podstaty derby, prestiže či historie mají oba celky o motivaci postaráno. Proti však stojí mimo jiné našlapaný program. Kromě klasického ligového dění v dalších týdnech čekají oba týmy velké čtvrteční zápasy osmifinále Evropské ligy. Sparta čelí Liverpoolu, Slavia vyzve AC Milán.

Program Sparty a Slavie na následující týdny

SpartaSlavia
Středa 28. únoravs. Slavia (V, MOL Cup)vs. Sparta (D, MOL Cup)
Neděle 3. březnavs. Slavia (D, liga)vs. Sparta (V, liga)
Čtvrtek 7. březnavs. Liverpool (D, EL)vs. AC Milán (V, EL)
Neděle 10. březnavs. Plzeň (V, liga)vs. Teplice (D, liga)
Čtvrtek 14. březnavs. Liverpool (V, EL)vs. AC Milán (D, EL)
Neděle 17. březnavs. Hradec Králové (D, liga)vs. Liberec (D, liga)

Nabízí se otázka, zda se někdo z trenérů nerozhodne středeční derby tak trochu „obětovat“. Nedělní měření sil na Letné je z hlediska peněz, boje o titul i nasazení do evropských pohárů v další sezoně daleko důležitější.

„Pro realizační tým je hodně náročné připravovat se na zápasy rychle po sobě. Dvě derby? Podobné jako v play off, kdy máte jednoho soupeře hned za sebou. Bude to hodně zajímavé, čeká nás svátek fotbalu. Ale nesmíme zapomenout i na další utkání, čekají nás třeba doma Teplice, tedy těžký a také důležitý duel,“ říká kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Soupisky pro pohárové derby mají trenéři téměř kompletní. Letenským chybí David Pavelka, sešívaným vykartovaný Václav Jurečka a zranění Matěj Jurásek s Jindřichem Staňkem. Otázkou je stav Christose Zafeirise, který kvůli bolavému kotníku odkulhal z víkendového střetnutí Slavie s Pardubicemi.

Není vyloučeno, že v MOL Cupu naskočí primárně fotbalisté ze širší rotace základní sestavy, byť je otázkou, o kom je v našlapaných kádrech vlastně řeč. Takže jinak – to úplně nejlepší si oba kluby nechají na neděli. Nikdo by se nemohl divit. Sparta vede ligu o čtyři body a v případě výhry by udělala velký krok za titulem. V případě Slavie, která má na třetí Plzeň už desetibodový náskok, platí přesný opak. V sezoně 2024/2025 navíc i druhý celek domácí soutěže zamíří do předkola Ligy mistrů, zatímco vítěz MOL Cupu „jen“ do předkola Evropské ligy.

A prémie pro vítěze MOL Cupu, která v minulé sezoně činila 1,5 milionu korun, s rozpočty ani jednoho z klubů velké věci neudělá. Pokud se tedy pokusíme odhlédnout od symboliky a významu derby jako takového, středeční klání v Edenu zůstává trochu ve stínu toho nedělního. Ať už ale naskočí kdokoliv, dá se čekat bitva plná emocí s cílem postoupit.

Umístění v sezoně 2023/24Start v pohárové Evropě 2024/25
Vítěz Fortuna ligyÚčast ve druhém či třetím (v závislosti na tom, zda se letošní vítěz LM kvalifikuje do LM i z pozic ve své lize) předkole mistrovské fáze kvalifikace Ligy mistrů.
Druhý tým Fortuna ligyÚčast ve druhém předkole nemistrovské fáze kvalifikace Ligy mistrů.
Vítěz MOL CupuˇÚčast ve třetím či čtvrtém (v závislosti na konečných umístěních letošních vítězů EL a EKL v domácích ligách) předkole Evropské ligy.
Třetí tým Fortuna ligyˇÚčast v předkole Konferenční ligy.
Čtvrtý tým Fortuna ligyUtká se s vítězem „skupiny o umístění“ o účast v předkole Konferenční ligy. (Za předpokladu, že vítěz MOL Cupu skončí v konečné tabulce na jednom z prvních čtyř míst, přechází toto pravidlo na pátý tým ligy.)

*Zdroj: Fortuna liga. O finální podobě nasazení rozhodne UEFA v nejbližší době po skončení soutěžního ročníku 2023/24.

Se sestavou už trenéři obou rivalů trochu zamíchali o víkendu. V základu Slavie se vůbec poprvé na jaře objevili Tomáš Vlček, Christos Zafeiris, Mick Van Buren a Muhamed Tijani.

„Síly jsme moc nerozkládali. Měli jsme tři vykartované hráče a někdo nebyl zcela zdravý. Řešili jsme jen nasazení Tomáše Holeše nebo Mojmíra Chytila, jehož styl stojí hodně sil a dva zápasy po dvou dnech na něj mají velký vliv,“ ujišťoval Trpišovský, že nad sestavou pro derby dopředu nepřemýšlel. Od první minuty nasadil mimo jiné i Conrada Wallema, který byl a stále je v karetním ohrožení.

U Sparty pak velkou roli hrála čtvrteční vítězná bitva s tureckým Galatasarayem. Na Slovácku naskočili v základu Patrik Vydra, ve středu zálohy duo Lukáš Sadílek s Markusem Solbakkenem a na hrotu Indrit Tuci. „Vždy řešíme jen další zápas. Takhle to máme vždycky. Jinak ani myslet nemůžeme, protože program je nahuštěný. Je nicméně úžasné, jak vysokou úroveň si hráči i přes časté a dlouhé cestování drží,“ pochvaloval si Priske, který v Edenu ještě nevyhrál. Po debaklu 0:4 na podzim 2022 byl ještě u zářijové fotbalové války a remízy 1:1.

Reklama