Hlavní obsah

Sparta si zařídila další pohárovou šanci. Uděláme vše, abychom to tentokrát zvládli, řekl Priske

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvním finalistou aktuálního ročníku MOL Cupu je pražská Sparta, která na hřišti druholigové Opavy zvítězila 2:0. Góly favorita, který se mezi dva nejlepší týmy dostal potřetí v řadě, vstřelili na konci prvního poločasu Jan Kuchta, pojistku pak přidal střídající Victor Olatunji.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Útočník Sparty Praha Jan Kuchta přijímá gratulace ke vstřelenému gólu v Opavě

Článek

„Bylo to další těžké pohárové utkání, jak už to v téhle soutěži bývá. Opava hrála z hlubokého bloku a aby se nám ho podařilo rozhýbat, potřebovali jsme vstřelit rychlý gól, což se nám ale nepodařilo,“ říkal po semifinálovém úspěchu trenér Sparty Praha Brian Priske.

V téhle sezoně vedl dánský trenér svůj tým proti slavnému Liverpoolu, v domácím poháru ale už podruhé proti soupeři z druhé ligy. S Líšní (1:0) v osmifinále, ani s Opavou Sparta neinkasovala. „Asi tyhle zápasy a přípravy na ně nelze moc porovnávat. Proti Opavě byla ale velmi jednoduchá. Chtěli jsme prostě vybojovat finále, protože nikdy nevíte, kdy budete znovu v situaci si o něj zase zahrát,“ přiblížil Priske.

Šéf sparťanské lavičky udělal oproti ligovému vítězství v Českých Budějovicích (1:0) v sestavě sedm změn. Mezi náhradníky zůstala brankářská jednička Vindahl, kapitán Krejčí či slovenský záložník Haraslín. Hrál naopak útočník Kuchta, který ve 21. minutě poprvé překonal opavského brankáře Richtera.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Matěj Helebrand z Opavy, Veljko Birmančevič ze Sparty a Jiří Janoščín z Opavy.

Radovat se mohl ale jen chvíli, protože sudí Petr Hocek branku vzápětí po shlédnutí videa odvolal a naopak nařídil trestný kop za faul Lukáše Sadílka na hranici velkého vápna hostů. „Doteď to nechápu, mám za to, že jsem hrál balón. Ale možná tam nějaký kontakt byl. Rozhodčí to tak ale posoudil a museli jsme to vzít. Je dobře, že jsme ještě do přestávky zareagovali a dali vedoucí gól, který už platil. Myslím, že to bylo pro další průběh hodně důležité,“ poukázal Sadílek na trefu Kuchty ze 44. minuty, o jejíž regulérnosti už nemohlo být pochyb.

Favorit hlídal těsné vedení, přesto nebylo daleko k senzaci. V 72. minutě vyběhl do utkání střídající Nigerijec Yahaya a po pár sekundách napálil míčem pravou tyč brankáře Vorla. „Musím přiznat, že mi v tu chvíli trochu zatrnulo,“ svěřoval se Sadílek. „Chyby se stávají v každé zápase, ale byl to varovný prst, který nás donutil přepnout a být ostražitější,“ zdůraznil 27letý záložník Sparty.

Definitivní klid do sparťanských řad vnesl až Olatunji, který v 81. minutě po nákopu Tuciho využil nedorozumění opavské obrany s brankářem. „Bylo to složité utkání, protože Opava podala výborný výkon. Diváci je hnali, nic nevypustili,“ ocenil soupeře Sadílek.

„Splnili jsme všechno, co jsme si před utkáním řekli, a i díky tomu mohli snít o tom, že bychom to třeba mohli dotáhnout do prodloužení. Sehráli jsme skvělé utkání ve vynikající atmosféře,“ řekl trenér Opavy Miloslav Brožek.

Sparta si postup do pohárového finále vybojovala potřetí v řadě, předchozí dvě nezvládla (1:3 se Slováckem a 0:2 se Slavií). Ve druhém finále povede Spartu Priske. „Tohle mě těší, není snadné opakovaně dojít tak daleko. Jsme ve finále potřetí za sebou a svědčí to o mentalitě téhle party, která chce být úspěšná. Uděláme vše, abychom to napotřetí zvládli,“ slíbil Priske. Soupeř Sparty vzejde z utkání mezí Plzní a Zlínem, které se hraje 24. dubna.

Reklama