Hlavní obsah

Hašek bude přítomen jednání o zvýšení počtu nominovaných fotbalistů na Euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenér Ronald Koeman si dost možná získá obrovskou popularitu ještě dříve, než letošní mistrovství Evropy ve fotbale začne. Kouč nizozemské reprezentace jako první přišel s tím, že na turnaj by mělo být povoleno více než aktuálně schválených 23 nominovaných hráčů. Jeho návrh vzbudil spoustu souhlasných reakcí, podporuje ho i česká reprezentace. Trenér Ivan Hašek bude u toho, když se téma bude probírat na pondělním workshopu všech účastníků Eura v Düsseldorfu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Ivan Hašek během přípravného utkání fotbalové reprezentace s Arménií

Článek

Dvacet hráčů do pole a tři brankáři. Takový byl limit nominace na posledních velkých turnajích. V covidové éře ovšem stoupl o tři, tedy na 23 fotbalistů do pole a tři gólmany. Pro šampionát v Německu už zase aktuálně platí jen třiadvacetičlenný výběr. Proti tomu se právě kouč Nizozemců razantně postavil a dost možná na jeho požadavek dojde.

„Trenér Koeman přišel s požadavkem navýšení počtu nominovaných jako první a přidávají se k němu další. Na půdě UEFA jsem ohledně tématu absolvoval několik konzultací. Také my jeho myšlenku většího počtu hráčů jednoznačně podporujeme,“ potvrdil ČTK předseda FAČR a člen výkonného výboru UEFA Petr Fousek.

„Limit pro počet nominovaných bude jedním z bodů na programu pondělního workshopu všech účastníků Eura v Düsseldorfu. Členy české delegace budou mimo jiné i trenér Ivan Hašek a technický vedoucí národního mužstva Michal Černý,“ dodal Fousek.

Česká reprezentace pod vedením nového realizačního týmu zvítězila koncem března 2:1 v Norsku a stejným poměrem pak doma porazila také Arménii. Do startu šampionátu odehraje už jen dvě přípravná utkání na začátku června.

„Bude to hodně těžké rozhodnutí udělat finální nominaci pro mistrovství Evropy. Je to jen 20 hráčů do pole plus tři gólmani. O to více musíme jezdit za hráči, abychom je viděli, mluvit s nimi, sledovat jejich zdravotní stav. Nominace rozhodně není hotová. Budeme se snažit vybrat hráče, kteří budou v nejlepší formě a co nejvíce připraveni,“ avizoval Hašek po dvou vítězných přípravných duelech.

V pondělí bude mít možnost připojit svůj hlas k požadavku, aby byl počet nominovaných větší než třiadvacet. Co největší možnost výběru by pochopitelně přivítal každý trenér.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a postupujícím týmem z březnového play off.

Reklama