Hlavní obsah

Přece jen bez Jankta! Šilhavému bude na horké půdě v Belgii chybět další opora

Aktualizováno

Jedna ztráta za druhou... Z nominace české fotbalové reprezentace vypadl další hráč. Od národního týmu se kvůli zranění odpojil Jakub Jankto, který ani neodletěl do Belgie. Tam jeho spoluhráči v neděli odehrají další zápas kvalifikace o postup na mistrovství světa 2022.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jankto při tréninku reprezentace před zápasy s Austrálií a Nigérií.

Článek

Důvod další absence je nejasný. "Janktovo zranění nesouvisí s odstoupením ze čtvrtečního domácího zápasu proti Bělorusku," sdělil Petr Šedivý, mluvčí reprezentace. Národní tým nechce prezentovat povahu zranění, kterým se bude zabývat hráčovo Getafe. "Nejde o nic závažného, snad budu brzy ready!" napsal Jankto na instagramu.

Hlavní trenér Jaroslav Šilhavý a jeho asistenti tak aktuálně mají na soupisce dvaadvacet hráčů. Nikoho nového nepovolali.

Jankto je šestým hráčem z původní nominace, o kterého nakonec reprezentace přišla. Trenéři se musejí obejít také bez Ondřeje Koláře, Ondřeje Kúdely, Jana Bořila, Davida Zimy a Jakuba Brabce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jankto v péči lékaře reprezentace Petra Krejčího během utkání s Běloruskem.

Den po utkání s Běloruskem se přitom zdálo, že na Belgičany by měl být k dispozici i Jankto, který střídal kvůli křečím. "Věříme, že bude v pořádku. V pátek máme standardní regenerační den. Věřím, že na utkání s Belgií bude stoprocentně nachystaný. V pořádku jsou i všichni další kluci. Věřím, že budou všichni na utkání k dispozici," doufal asistent Jiří Chytrý.

Jeho optimismus se ovšem nenaplnil. Jankto je citelnou ztrátou. Národnímu týmu chybí i řada dalších hráčů v čele s elitním útočníkem Patrikem Schickem, který si odpykává disciplinární trest po březnovém vyloučení ve Walesu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Ondřej Čelůstka a Romelu Lukaku z Belgie v březnovém duelu.

"Nechci mlžit, ale klub nás požádal, abychom ohledně Janktova zranění nebyli konkrétní. Jeho absence je realitou. Přibyla další ztráta, nicméně máme další hráče, kteří se musejí a chtějí poprat o šanci. Určitě nebudeme fňukat, že jsme přišli o dalšího hráče. Budeme se snažit soupeře i tak potrápit a porazit," slibuje trenér Jaroslav Šilhavý.

Národní tým se i na půdě velkého favorita chce prezentovat jako na nedávném EURO. Aktivně, důrazně a s týmovým pojetím.

"Nemůžeme se uchýlit jen k defenzivě. Kdybychom bránili v bloku na naší třicítce, byla by to naše smrt. Ani nám to není vlastní. Chceme hrát dopředu a napadat. Soupeř je silný, ale v Praze jsme to zvládli. Byli jsme nepříjemní a dostávali ho do úzkých. Donutili jsme Belgičany občas kazit," poukazuje Šilhavý.

Reklama