Hlavní obsah

Anfield, Stamford Bridge, Old Trafford! Pohádka, sen, těší se český záložník na Premier League

Praha

Pohádka, sen. Sedmé nebe. FC Brentford, skromný klub ze západního Londýna, díky nedávnému triumfu ve finále play off Championship, skočil do Premier League. A s ním i 20letý český záložník Jan Žambůrek, který do Brentfordu přišel v létě 2018 z pražské Slavie. Na podzim se může těšit na střety s Liverpoolem, Manchesterem United a dalšími giganty.

Foto: Archiv Jana Žambůrka

Český záložník Jan Žambůrek se raduje se spoluhráči z Brentfordu po finále play off Championship z postupu do Premier League.

Článek

Brentford v Premier League, jak vám to zní?

Pořád tomu nemůžu uvěřit. V nadsázce, štípu se, jestli se mi tohle všechno nezdá. Když si představím, že budeme hrát s Chelsea, Manchesterem City, týmy, které byly ve finále Ligy mistrů... Anfield, Stamford Bridge, Old Trafford... Pohádka, sen.

Odpovídaly velkému úspěchu postupové oslavy?

Rozhodně. (směje se) Zážitkem byly už jenom oslavy, které vypukly bezprostředně po finále se Swansea. Ve Wembley mohlo být dvacet tisíc diváků, naši fanoušci byli fantastičtí, užili jsme si to tam s nimi.

A oslavy mimo stadion?

Z Wembley jsme se přemístili na náš nový stadion, před kterým na nás čekali fanoušci. Nádhera. A pak, kvůli covidu v rámci možností, jsme postup řádně oslavili. Dali jsme tomu maximum, co šlo. (směje se)

Foto: Robert Neumann, Právo

Jan Žambůrek ukazuje na datum svého debutu v A-týmu Brentfordu.

Brentford musel být na nohou...

Když jsme se ráno vraceli z oslav domů, fanoušci na nás před stadionem pořád čekali. A slavili. Brentford postup do Premier League neskutečně prožívá.

Co pro klub znamená, že se ocitl v anglické lize?

Lidi, kteří klubu fandí odmala, nebo v něm desítky let pracují, byli dojatí. Vnímají, jaký obrovský úspěch se stal. Přece jen, Brentford není anglická elita. Spíš rodinný klub. O to jsou emoce větší.

Foto: Sport Invest

Záložník Jan Žambůrek v dresu anglického Brentfordu.

Bude Brentford v Premier League konkurenceschopný? Klub je založený na výchově talentů, které následně zpeněží...

Nejsme nejbohatší klub. Zároveň si ale myslím, že konkurenceschopní jsme, dostali jsme se do semifinále Ligového poháru. Máme spoustu hráčů, kteří kvalitou převyšují Championship. Sám jsem zvědavý, jak se s tím popereme.

Budete u toho?

Jsem momentálně zraněný, teď je pro mě priorita se vrátit. Jak začne letní příprava, sednu si s trenérem, pobavíme se o mojí budoucnosti v Brentfordu.

Reklama

Související témata: