Hlavní obsah

Anglická fotbalová liga po návratu fanoušků vydělala přes 150 miliard korun

Anglická fotbalová liga po návratu fanoušků na stadiony díky uvolnění koronavirových restrikcí dosáhla v sezoně 2021/22 rekordního zisku 5,5 miliardy liber (téměř 153 miliard korun). Tržby pěti největších evropských soutěží, kam se vedle Premier League řadí i španělská, německá, italská a francouzská liga, vzrostly souhrnně o 10 procent. Uvedla to auditorská a poradenská společnost Deloitte.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Fotbaloví fanoušci West Hamu na Staroměstském náměstí

Článek

Anglická liga za jedno kolo utržila 763 milionů liber (skoro 22 miliard korun), čímž výrazně překonala bilanci z předcovidového ročníku 2018/19, kdy vydělala 585 miliard liber (přes 16,2 miliardy korun). Největší nárůst příjmů v sezoně 2021/22 zaznamenala francouzská Ligue 1. Její výdělek stoupl o 26 procent na dvě miliardy eur (více než 47,5 miliardy korun). Naopak příjmy italské Serie A klesly o sedm procent na 2,4 miliardy eur (zhruba 57 miliard korun).

"Tato čísla ukazují, že se evropský fotbal vzpamatoval ze svého dosud nejnáročnějšího období. Po zrušení koronavirových restrikcí vedla potlačená poptávka fanoušků k rekordním návštěvám a komerčním příjmům po celé Evropě," uvedl Tim Bridge ze sportovní sekce Deloitte.

Navzdory rostoucím výnosům se provozní zisk ve velkých pěti ligách od sezony 2018/19 snížil o 1,8 miliardy eur (skoro 43 miliard korun), částečně kvůli patnáctiprocentnímu nárůstu mzdových nákladů. Kluby je v budoucnu musí upravit, aby dodržely nové předpisy Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) o udržitelnosti, schválené v roce 2022. Kluby kvůli nim nesmí za své kádry utratit více než 70 procent příjmů.

Reklama