Hlavní obsah

Anglické kluby v lednu za fotbalisty utratily rekordních 815 milionů liber

Anglické fotbalové kluby utratily v lednovém přestupovém období rekordních 815 milionů liber (asi 22 miliard korun). Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnila společnost Deloitte.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Enzo Fernández ještě v dresu Benfiky Lisabon. Nyní už za rekordní sumu patří Chelsea.

Článek

Dosavadním lednovým maximem bylo 430 milionů liber z roku 2018. Oproti loňskému lednu (295 milionů liber) částka, kterou kluby z Premier League vynaložily na přestupy narostla téměř trojnásobně.

Padl také celkový rekord za sezonu. V kombinaci s letním oknem, kdy anglické celky za přestupy utratily rekordních 1,9 miliardy liber, se celkové náklady na nové hráče vyšplhaly k hranici 2,9 miliardy.

Nejvíc utrácela Chelsea, které v tabulce nejvyšší soutěže patří až desáté místo. Klub mimo jiné přivedl z Benfiky Lisabon za 106,8 milionu liber argentinského mistra světa Enza Fernándeze a udělal z něj nejdražšího hráče Premier League.

Londýnský celek se podle Deloitte postaral o 37 procent z celkové částky vynaložené v anglické lize na přestupy. Dokonce za posily utratil víc než všechny kluby v německé, španělské, italské a francouzské lize dohromady.

"Celkově anglické kluby vynaložily za nové hráče v lednu víc než zbytek Evropy téměř v poměru 4:1," řekl Tim Bridge ze sportovního oddělení Deloitte s dodatkem, že 85 procent peněz kluby daly za fotbalisty ze zahraničí.

Ve zbývajících předních evropských soutěžích kluby spíš šetřily. Italské celky utratily za posily 25 milionů eur, což je o 84 procent méně než před rokem. Stejně na tom je i Španělsko, kde náklady klesly o 63 procent. Francouzské prvoligové kluby za nové hráče vyplatily 110 milionů liber, v bundeslize 60 milionů.

Reklama