Hlavní obsah

Angličtí fotbalisté hledali před cestou do Prahy inspiraci u své zlaté kriketové reprezentace

Londýn/Praha

Anglická fotbalová reprezentace hledala před cestou k dalším kvalifikačním zápasům evropského šampionátu v Praze a Sofii návod, jak příští rok při finálovém turnaji EURO 2020 dokráčet až na nejvyšší příčku. A inspiraci našla. Trenéru Southgateovi a jeho svěřencům ji nabídl kriket a triumf anglického národního týmu na letošním mistrovství světa pořádaném právě na Ostrovech.

Foto: Toby Melville, Reuters

Trenér Anglie Gareth Southgate a Raheem Sterling.

Článek

Kouč fotbalového Albionu Gareth Southgate totiž pozval na soustředění svého týmu v St. Georges Parku kapitána anglické reprezentace v kriketu Eiona Moragana. Právě on si vysloužil na Ostrovech nesmrtelnou slávu, protože dovedl svůj tým na nedávném šampionátu pořádaném v Anglii a Walesu k zisku zlatých medailí.

„Bylo to vůbec první zlato pro Anglii v historii mistrovství světa," nemusel kouč „Tří lvů" Gareth Southgate svým hráčům připomínat, o jaký úspěch šlo. I oni šampionát hltali...

Evropanům, kteří považují kriket za nejnudnější sport na světě, zmiňovaný úspěch samozřejmě mnoho neříká, ale pro Angličany šlo o mimořádnou událost. Vždyť mistrovství světa v kriketu je po letních olympijských hrách a světovém šampionátu ve fotbale třetím nejsledovanějším sportovním podnikem světa a kriket jako takový je druhým nejpopulárnějším sportem planety.

Třiatřicetiletá kriketová legenda Eoin Morgan líčila fotbalistům těžkou a náročnou cestu, kterou musela anglická kriketová reprezentace v domácím prostředí zvládnout, než vystoupila na nejvyšší stupínek.

Foto: Toby Melville, Reuters

Trenér Anglie Gareth Southgate a Raheem Sterling.

„Jeho vyprávění nám v mnohém připomnělo cestu, kterou jsme před dvěma lety nastoupili i my. Také jsme udělali čáru za minulosti, i my se vydali společně za svým cílem, kterým je úspěch na mistrovství Evropy v příštím roce. Vždyť závěrečné zápasy finálového turnaje odehrajeme z větší části doma ve Wembley. I proto pro nás byly tak cenné zkušenosti a poznatky Eiona, jak se vyrovnat s domácím prostředím a očekáváním, jež nás bude rovněž provázet," pochvaloval si kouč anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate setkání s kriketovou modlou.

I proto se dá očekávat, že v pátek večer v Praze v kvalifikačním zápase s českou reprezentací bude chtít udělat poslední krok, aby si zajistil se svým týmem s definitivní platností postup na EURO 2020.

Reklama

Související témata: