Hlavní obsah

Arteta versus Guardiola hned třikrát. Bitvy o titul doplní pohárový předkrm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnohé stále žák a učitel, ve skutečnosti však rivalové a hlavně přátelé. Trenéři Mikel Arteta z Arsenalu a Pep Guardiola z Manchesteru City spolu mají na poměry světového fotbalu možná až výjimečně kladný vztah, v následujících týdnech ale svedou tři veledůležité bitvy.

Foto: Profimedia.cz

Mikel Arteta (vlevo) a Pep Guardiola mají za sebou tři roky úspěšné spolupráce, poslední sezony ale stojí proti sobě.

Článek

Je veřejným tajemstvím, že Artetův přesun z role asistenta v City do pozice hlavního kouče Arsenalu nesl Guardiola v roce 2019 těžce. Vždyť ho chtěl jako svou pravou ruku až v době, kdy Arteta ještě brázdil anglické trávníky jako aktivní hráč.

Tři roky spolupráce jsou však minulostí, Arsenal po letech opět patří mezi špičku Premier League a o to budou duely dvou španělských manažerů pikantnější.

„Vždy se snažím připravit na daný zápas a vyhrát ho. Duel v poháru bude úplně jiný než ten v lize, ale oba týmy se znají velmi dobře. Nemyslím, že by se na tom něco mělo změnit," pravil Arteta po triumfu 3:0 ve třetím kole FA Cupu na půdě Oxfordu.

Čtvrté kolo už 28. ledna svede proti sobě právě Arsenal a Citizens, důležitější bitvy však teprve přijdou. Konkrétně ty ligové 15. února a 26. dubna. Pokud oběma mančaftům vydrží forma, vzájemné souboje budou v bitvě o titul extrémně důležité. „Pokud Arsenal nezaváhá, nemáme šanci ho dohnat," prohlásil po Vánocích Guardiola, jehož tým ztrácí ze druhého místa na svého soka aktuálně osm bodů.

I když je 40letý Arteta často označován za učně svého o 11 let staršího mentora, recept, jak Citizent porážet, zatím nenašel. Od přesunu zpět do Londýna odehrál proti Guardiolovi sedm zápasů s bilancí jediné výhry, šesti proher a hrozivým skóre 4:16.

V aktuální sezoně by mohlo vše být jinak. Není ale pochyb, že kádr Citizens je daleko širší, což vzhledem k tomu, že oba týmy čekají na jaře i evropské poháry, může hrát zásadní roli.

Konfrontace manažerů rozhodně bude tentokrát sledovanější než kdy jindy. Vždyť Artetovi se v roce 2016 naskytla příležitost pracovat v akademii Arsenalu, ale rozhodl se místo toho pro spolupráci s mužem, kterého poprvé potkal na konci 90. let v akademii Barcelony.

Asistent, rival a teď náhrada?

„Seznámili jsme se, když mi bylo 15, byl to můj idol,“ prohlásil jednou Arteta a prozradil, že v době, kdy už působil v Anglii a Guardiola trénoval Barcelonu nebo Bayern Mnichov, volal svému mladšímu kamarádovi o radu.

Guardiola je bezesporu úspěšný trenér, jen se City má čtyři ligové tituly. Jenže movitý gigant z Manchesteru prahne po premiérovém triumfu v Lize mistrů. Pokud by se to nepovedlo, v Anglii už spekulují, kdo by mohl Guardiolu nahradit. Hlavní kandidát? Mikel Arteta.

Reklama