Hlavní obsah

Baroš prohře nezabránil, Matějovský byl u výhry Readingu

LONDÝN/PRAHA

Fotbalisté Tottehnamu porazili ve 31. kole anglické Premier League dvěma brankami střídajících hráčů Barošův Portsmouth 2:0. Český útočník se na hřišti objevil v 83. minutě, prohře svého týmu však nezabránil. Marek Matějovský v dresu Readingu vyběhl na trávník v základní sestavě a byl u výhry svého týmu nad Birminghamem 2:1.

Článek

Český reprezentační útočník Milan Baroš se v základní sestavě Portsmouthu na hřišti Tottenhamu neobjevil. V brance domácího týmu nastoupil opět Paul Robinson, na českého gólmana Radka Černého zbylo pouze místo na lavičce. Tomáš Pekhart nebyl k zápasu nominován vůbec.

Domácí byli od začátku zápasu aktivnějším týmem. Přesto si první vážnou příležitost vypracoval Portsmouth. Těsně po čtvrthodině hry brankář James dlouhým výkopem našel Utaku, který přistrčil do středu hřiště Seanu Davisovi. Ten se pokusil obloučkem překvapit Robinsona. Anglický brankář si s jeho střelou s obtížemi poradil. Naopak největší šanci si Spurs vytvořili v jednatřicáté minutě. Míč se po rohovém kopu odrazil ke stoperovi Michaelu Dawsonovi, který nastřelil z deseti metrů břevno Jamesovy branky.

Dvě branky během dvou minut

Prvního gólu se domácí diváci ale dočkali v 80. minutě. Nepovedená střela Berbatova se dostala ke střídajícímu Bentovi, který hlavou poslal Kohouty do vedení. Radost fanoušků ještě neutichla a skóre se měnilo znovu. Střelec úvodní branky zápasu zatáhl míč po levé straně, přihrál před branku dalšímu střídajícímu Jamie O´Harovi, jenž nedal bezmocnému Jamesovi šanci.

Kouč Portsmouthu Harry Redknapp ihned zareagoval na dvě inkasované branky střídáním. Ze hry stáhl Nigérijce Kanua, na jehož místo vyběhl Milan Baroš. Český útočník se ale do žádné výrazné šance nedostal a neodvrátil tak prohru svého týmu 0:2.

Obě branky Readingu zařídil Bikey

Reading hostil na svém stadiónu svého souseda z tabulky, šestnáctý Birmingham. Český záložník v dresu domácího týmu Marek Matějovský vyběhl na trávník od první minuty a patřil k nejaktivnějším hráčům na hřišti. Reading mohl jít do vedení už v osmnácté minutě, kdy Stephen Hunt po akci z rychlého protiútoku nastřelil břevno.

Bývalý boleslavský kapitán o sobě dal poprvé vědět ve 26. minutě. Střelou z dvaceti metrů vystrašil brankáře Maika Taylora. O dvě minuty později našel českého reprezentanta míč po centru Liama Roseniora. Gólman Birminghamu byl však opět připraven. V jednatřicáté minutě už však inkasoval. Obránce Andre Bikey si naběhl na centr Johna Ostera ze standardní situace a nikým nehlídaný otevřel hlavou skóre zápasu.

Birminghamu se podařilo vyrovnat v 64. minutě. Mikael Forssell se uvolnil v šestnáctce soupeře a naservíroval míč nabíhajícímu Mauru Zaratemu, který měl již snadnou úlohu. O tom, že všechny tři body ze zápasu si připíše Reading rozhodl opět Bikey, který se dokázal v 77. minutě prosadit v pokutovém území a hlavou zužitkovat centr Shoreyho. Devět minut před koncem utkání odešel ze hřiště Marek Matějovský, kterého střídal Kalifa Cisse. Reading porazil Birmingham 2:1.

Blackburnu zařídil výhru Santa Cruz

Divoký zápas si pro diváky připravily týmy ze středu tabulky - Wigan se představil na hřišti Blackburnu. Od jedenácté minuty domácí vedli. Brankář Wiganu Chris Kirkland pouze vyrazil střelu Davida Bentleyho k Rogue Santa Cruzovi, který poslal domácí do vedení. O pět minut později ale zfauloval Christoper Samba Emila Heskeyho v pokutovém území, za což uviděl od rozhodčího Deana červenou kartu. Míč si na značku pokutového kopu postavil Marlon King a s přehledem vyrovnal.

O tom, že půjde Blackburn o přestávce do kabin s jednogólovým vedením, rozhodl ve 45. minutě Jason Roberts, který zužitkoval přihrávku Santa Cruze. Šestadvacetiletý záložník z Paraguaje se sám prosadil podruhé v zápase v 63. minutě, když si naběhl na centr Bentleyho z levé strany. Ani hosté nakonec nedohráli utkání v plném počtu. Druhou žlutou kartu a vzápětí červenou viděl Wilson Palacios po faulu na Davida Dunna. Blackubrn porazil na domácím hřišti Wigan 3:1.

Newcastle přivítal na svém trávníku sestupem ohrožený Fulham. Straky šly do vedení už po šesti minutách hry. Zkušený Mark Viduka se dokázal uvolnit v pokutovém území a levačkou překonal brankáře Kaseyho Kellera. O konečné výhře 2:0 rozhodl v 82. minutě hlavou Michael Owen, který si naběhl na centr od Geremiho.

O výhře Sunderlandu na hřišti Aston Villy rozhodl sedm minut před koncem povedeným lobem Michael Chopra. Middlesbrough porazil poslední Derby gólem Tuncay Sanliho ze 32. minuty. Bolton remizoval s Manchesterem City 0:0.

V posledním utkání sobotního programu vedl domácí Everton nad West Hamem United od osmé minuty, kdy se Ayegbeni Yakubu dokázal prosadit v pokutovém území Kladivářů. Překvapivou dělbu bodů ale zařídil přesně o hodinu později nejlepší hráč hostí Dean Ashton, který si naskočil na centr Lucase Neilla z pravé strany a hlavou překonal Tima Howarda.

Premier League - 31. kolo:
Tottenham - Portsmouth 2:0 (80. Bent, 82. O´Hara), Newcastle - Fulham 2:0 (6. Viduka, 82. Owen), Middlesbrough - Derby 1:0 (32. Sanli), Bolton - Manchester City 0:0, Blackburn - Wigan 3:1 (11., 63 Santa Cruz, 45. Roberts - 16. King), Aston Villa - Sunderland 0:1 (83. Chopra), Reading - Birmingham 2:1 (31., 77. Bikey - 64. Zarate), Everton - West Ham 1:1 (8. Yakubu - 68. Ashton).

Reklama

Související témata: