Hlavní obsah

BBC schytává kritiku kvůli Linekerovi

Britská veřejnoprávní stanice BBC čelí od pátku nejtvrdší kritice za poslední roky. Důvodem je, že pozastavila působení exkapitána anglické fotbalové reprezentace Garyho Linekera v jednom z pořadů poté, co bývalý sportovec kritizoval návrh nového imigračního zákona.

Foto: Toby Melville/Reuters, Reuters

Gary Lineker (vlevo) během sobotního zápasu Leicester - Chelsea.

Článek

Celou kauzu spustil minulé úterý Lineker svým příspěvkem na twitteru. Napadl v něm vládní návrh zákona, jehož cílem je zabránit migrantům přeplouvajícím Lamanšský průliv, aby ve Spojeném království požádali o azyl.

„Není tu žádný obrovský příval (migrantů do Británie). Přijímáme daleko méně migrantů než jiné velké evropské země. Jde jen o krutou politiku zaměřenou na ty nejzranitelnější, a to jazykem, který se neliší od toho, který používalo Německo ve 30. letech 20. století," napsal bývalý fotbalista. Ten na BBC už dvacet let uvádí pořad Match of the Day (Zápas dne), který se vysílá v sobotu večer a ukazuje sestřihy zápasů anglické Premier League z daného dne.

BBC označila skutečnost, že Lineker zveřejnil takový názor na sociálních sítích, za porušení svých směrnic. Jednala s ním o jeho účasti v pořadu a uzavřela, že Lineker nebude program uvádět, „dokud nebudeme mít dohodnuté a jasné stanovisko k jeho používání sociálních sítí".

Ze solidarity s Linekerem se však odmítli zúčastnit sobotního vysílání mnozí moderátoři a odborníci, což stanici donutilo na poslední chvíli rušit sportovní pořady a dát místo nich programy o kutilství nebo starožitnostech. Podobná situace panovala i včera, kdy BBC musela prostor pro sportovní programy podstatně zredukovat.

Na podporu Linekerova návratu na obrazovky vznikla petice, pod kterou už se podepsalo přes dvě stě tisíc lidí. A zastali se ho i fotbalisté a trenéři, kteří pro BBC nehovořili v pozápasových rozhovorech.

Opozice v sobotu kvůli kauze vyzvala k rezignaci Richarda Sharpa, předsedu správní rady BBC, a Tima Davieho, generálního ředitele stanice. Ti však odstoupit odmítají.

Sharp je v současné době vyšetřován kvůli své finanční podpoře toryů jen několik týdnů předtím, než ho do úřadu předloni jmenoval konzervativní premiér Boris Johnson. Sharp, bývalý bankéř, přiznal, že toryům daroval 400 tisíc liber (10,7 milionu korun) a pomohl zajistit půjčku Johnsonovi ve výši 800 tisíc liber, napsal deník The Guardian.

To, že Sharp zůstává na svém místě, zatímco Lineker byl suspendován, označila labouristická stínová ministryně financí Rachel Reevesová za „ironické". Podle ní se BBC podvolila nátlaku ze strany konzervativní vlády a poslanců, aby se Linekera zbavila.

Návrh nového zákona o migraci zkritizoval i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle kterého by legislativa porušovala mezinárodní právo.

Reklama