Hlavní obsah

Bezzubý výkon City, horší zápas Guardiola nepamatuje. Naopak Aston Villa vyrovnala titulovou sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé od dubna 2017 nevyhrál Manchester City v Premier League ve čtyřech zápasech za sebou. „Mým úkolem je najít řešení. V posledních letech jsme přišli na způsob, jak vyhrávat, ale když je druhý tým lepší, musíme to umět uznat,“ řekl trenér Pep Guardiola po středeční porážce 0:1 na půdě Aston Villy. Obhájce anglického fotbalového titulu dokonce zažil jedno z nejhorších utkání v éře pod španělským koučem.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola (vlevo) a jeho protějšek z Aston Villy Unai Emery ve vzájemném utkání

Článek

Guardiola v minulosti vedl Barcelonu nebo Bayern Mnichov, od roku 2016 je na lavičce Manchesteru City, v elitních pěti evropských soutěžích odtrénoval 535 duelů. Ještě nikdy se mu v lize nestalo, aby jeho tým vyprodukoval pouze dvě střely na brány, jako tomu bylo ve středu. Dokonce o 20 méně než soupeř, což je druhý negativní rekord pro španělského kouče.

„Jeden z nejhorších zápasů, které jsme od City viděli. Nebyla tam žádná plynulost a měli štěstí, že neinkasovali dva, možná tři nebo čtyři góly,“ cituje BBC bývalého obránce City Gaela Clichyho. „City byli převálcováni. Je zajímavé sledovat, jak proti nim soupeři v poslední době hrají. Mají chuť, rozdají si to s nimi v otevřené partii; Chelsea, Tottenhamu i Ville to zafungovalo,“ dodal někdejší útočník Chelsea Pat Nevin.

Překvapením tak není samotný výsledek, protože Aston Villa zažívá výbornou sezonu. Trenér Unai Emery ji po svém příchodu během minulého ročníku vytáhl ze spodku tabulky až do pohárové Evropy a momentálně se celek z Birminghamu vyhřívá na třetí příčce, čtyři body za vedoucím Arsenalem a dva před čtvrtým Manchesterem City. Pro Guardiolu je znepokojivý právě herní projev.

A možná také závislost na jednom muži. Střední záložník Rodri, mimo jiné autor jediné branky z posledního finále Ligy mistrů, chyběl v aktuální sezoně ve čtyřech duelech a fotbalisté City všechny prohráli. „Je pro nás samozřejmě důležité, ale musíme najít způsob, jak hrát, když není k dispozici. Ano, raději bychom byli na čele ligy, ale bohužel jsme teď třikrát remizovali a naposledy padli. Musíme se smířit s tím, že Aston Villa byla prostě lepší,“ konstatoval ve středu Guardiola.

Naopak fotbalisté Aston Villy vyhráli už čtrnáct domácích ligových zápasů v řadě, čímž vyrovnali klubový rekord z let 1931 a 1933. V této sezoně slavili tříbodový zisk v 10 z 15 duelů, což je v této fázi soutěže nejvíce od sezony 1980/1981, kdy Villa naposledy slavila titul. Podle Guardioly na něj mohou Emery a jeho parta znovu pomýšlet. „Zejména díky tomu, jak hrají. Vidíte jejich tempo, rychlost, lavičku, organizaci, standardky, vysoký presink a střední blok. Neuvěřitelně brání a mají dobrého gólmana. Určitě jsou kandidáty na titul,“ prohlásil 52letý Španěl na lavičce City.

Emery ale tento názor brzdil. „Nejsme kandidáti, to je sedm jiných týmů. Máme za sebou teprve 15. kolo, v sobotu hrajeme doma s Arsenalem. Musíme se soustředit. Z průběžného třetího místa máme radost, ale udržet se na něm bude velmi náročné. Budeme se ale samozřejmě snažit,“ prohlásil.

Každopádně ve středu Villa znovu ukázala, že se s ní musí počítat. „Skoro to vypadalo, že Emery na Guardiolu vyzrál. Ve všech aspektech hry byli domácí lepší. Se City něco není v pořádku, za normálních okolností by takový zápas zvládli,“ zhodnotil bývalý kapitán Walesu Ashley Williams, jenž v minulosti oblékal dres Swansea či Evertonu.

Reklama