Hlavní obsah

Bombový útok v Jakartě byl namířen proti fotbalistům Manchesteru

Cílem bombového útoku na luxusní hotely v indonéské metropoli Jakartě, při kterém před dvěma týdny zahynulo osm lidí, bylo zabránění fotbalistům Manchesteru United v příjezdu do země. K útoku se přihlásil nejhledanější indonéský terorista Noordin Mohammed Top, který prý nechtěl, aby přední anglický celek zavítal do jeho země.

Článek

Vedení Manchesteru skutečně z obavy o zdraví hráčů plánovanou návštěvu zrušilo. Informoval o tom britský deník The Times.

"Tito hráči jsou křesťané a nepřátelé Alláha, proto si nezaslouží respekt muslimů. Jsou to křižáci," uvedl Noordin Top v prohlášení prostřednictvím sítě blogspot.com.

Při výbuších v hotelích Marriott a Ritz-Carlton, které spolu sousedí, bylo zabito osm lidí a přes 50 jich bylo zraněno. Stalo se tak den před plánovaným příletem Manchesteru.

Anglický celek okamžitě rezervaci v hotelu Ritz-Carlton zrušil a v rámci asijského turné pokračoval rovnou do Malajsie. "Musíme brát ohled na bezpečnost hráčů a ostatních členů týmu. To je náš hlavní zájem," uvedl předseda klubu David Gill.

K útoku se přihlásil nejhledanější muž Indonésie Noordin Top, který byl hlavou extremistické islámské organizace Džamá Islámíja, považovanou za odnož Al-Káidy. Teď však údajně jedná na vlastní pěst.

Reklama

Související témata: