Hlavní obsah

Brazilský mazák potopil Arsenal, drží smutný rekord a sklízí posměch fanoušků

Praha

Pouhých osmnáct měsíců v dresu Arsenalu potřeboval David Luiz, aby se stal rekordmanem Premier League! Ovšem jde o „triumf", jehož by se nepochybně rád zřekl. Při úterním souboji na hřišti Wolverhamptonu totiž viděl červenou kartu a zavinil penaltu. Od příchodu v srpnu 2019 do dresu kanonýrů totiž putoval předčasně do sprch už třikrát a zavinil šest pokutových kopů, což je bilance, kterou se nemůže chlubit žádný jiný hráč v soutěži.

Foto: Shaun Botterill, ČTK/AP

Obránce Arsenalu David Luiz byl vyloučen

Článek

Luiz musel v úterý do sprch předčasně v okamžiku, kdy Arsenal držel těsné vedení. Brazilský zadák se dostal do souboje s krajanem Willianem Josem v posledních vteřinách první půle. Arsenal o vedení přišel. A poté oslabení nezvládl i díky skvostné trefě domácího Moutinha a následné druhé červené kartě pro Arsenal, kterou viděl brankář Bernd Leno.

„Proti druhému vyloučení nemohu říct ani slovo. Ale v případě Davida Luize? Viděl jsem vzájemný souboj na záznamu z deseti různých úhlů a nejsem schopný říct, kde rozhodčí viděli kontakt. Pokud mají celkem padesát záběrů, možná mě překvapí. Já jsem ale žádný faul neviděl. Přitom ta červená karta zcela změnila obraz zápasu," zastával se brazilského zadáka trenér Arsenalu Mikel Arteta.

David Luiz neskrýval své rozhořčení z verdiktu rozhodčího Craiga Pawsona ještě na hrací ploše. Následně na sociální sítě umístil sedm naštvaných emotikon s jediným komentářem: „Neuvěřitelné."

Sudí neměl jinou volbu

Trenér vítězů Nuno Espirito Santo nicméně rozčarování tábora poražených nesdílel: „Je faktem, že penalta v posledních vteřinách první půle vše změnila. Nejen skóre, ale i dynamiku hry. Nicméně sudí neměl jinou volbu. Penalta i červená pro Luize byly jasné."

Arsenal je pod Artetou nejtrestanějším týmem Premier League. Od závěru prosince, kdy španělský trenér převzal Kanonýry, jeho svěřenci viděli devět červených karet, což je o šest více než kterýkoliv jiný tým za stejné období! A na vrcholu klubového žebříčku je pak právě Luiz, jehož bral Arteta v ochranu.

„Měl by se poučit z další chyby. Mám pocit, že byl vyloučen třikrát za stejnou věc. Už je na čase si vše uvědomit. Pokud se nepokusí hrát balon, může si za vyloučení sám," nešetřil pro Daily Mail kritikou Martin Keown, čtyřiapadesátiletá legenda Arsenalu nastupující během kariéry především v obraně.

Fanoušci se Luizovi vysmívají. „Je katastrofou našeho mužstva" píše jeden z příznivců Arsenalu. „Miluji nezištnost Davida Luize a jeho ochotu pomáhat ostatním týmům," přisadil si další ze zklamaných příznivců Kanonýrů. A příznivci Chelsea si z jednoho hlavních rivalů vyloženě utahují: „David skvěle plní roli nasazeného agenta našeho klubu."

Arsenal přišel o sérii sedmi zápasů bez vítězství, na příčku garantující předkolo Ligy mistrů nyní ztrácí osm bodů a má přitom zápas k dobru. Navíc poprvé od sezony 1978/79 podlehl Vlkům v obou zápasech Premier League během jediného ročníku. Přitom Wolverhampton do zápasu vstupoval po sérii osmi ligových utkání bez vítězství!

Reklama

Související témata: