Hlavní obsah

Britská policie se po letech omluvila rodinám obětí neštěstí na Hillsborough

Po dlouhých letech se britská policie omluvila pozůstalým a rodinám obětí neštěstí na fotbalovém stadionu Hillsborough v roce 1989, při kterém přišlo o život 96 příznivců Liverpoolu. Podle policejního šéfa Andyho Marshe tehdy policisté obrovsky selhali.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Fotbaloví fanoušci (ilustrační foto)

Článek

"Je nám líto, že se služba takhle zvrtla. Hlavní příčinou tragédie byla policejní selhání, která stále ničí životy rodinných příslušníků. S pozůstalými se často zacházelo necitlivě a u reakcí chyběly koordinace a dohled," uvedl Marsh v prohlášení.

Policie nejprve vinila z nejhorší tragédie na sportovní akci v britské historii opilé fanoušky, což pozůstalí, příbuzní obětí i liverpoolští příznivci odmítali. Kvůli tragédii stanul v roce 2019 před soudem David Duckenfield, který velel policejní akci na sheffieldském stadionu. Obvinění z neúmyslného zabití byl zbaven.

Vedle 96 umačkaných fanoušků bylo při osudném utkání dalších 766 lidí zraněno. Tragédie se stala poté, co se do sektoru k stání na už téměř plném stadionu snažilo dostat více než 2000 fanoušků Liverpoolu.

Reklama