Hlavní obsah

Byli mrtví a pohřbení! Mourinha zdrtil šokující obrat

Praha

Horší vstup do zápasu na hřišti Tottenhamu si fotbalisté West Hamu nepředstavovali ani v nejhorších snech. Po 16 minutách prohrávali v 5. kole Premier League s favoritem 0:3 a v hlavách "Kladivářů" se tak oprávněně musely honit myšlenky na to, jak zabránit debaklu. O to víc konečná remíza 3:3, kterou hosté vydřeli v posledních minutách, šokovala. "Nikdy bych tomu nevěřil," nechápal po utkání kolaps manažer "Spurs" Jose Mourinho.

Foto: Clive Rose, Reuters

Šokovaný trenér Tottenhamu Jose Mourinho.

Článek
Fotogalerie

V kariéře toho sedmapadesátiletý Mourinho zažil už opravdu hodně, na selhání jeho týmu v derby s West Hamem však nejspíš do konce života nezapomene.

V první minutě poslal "Kohouty" po nahrávce Harryho Kanea do vedení Son Hung-min, a i další chvíle patřily anglické hvězdě. Když v osmé a šestnácté minutě překonal Fabiańského v brance West Hamu, vedli domácí už 3:0.

Hostům, v jejíž základní sestavě nastoupili i oba exslávisté Tomáš Souček a Vladimír Coufal, tak musel před očima naskočit obrázek předcházejícího zápasu Spurs, ve kterém napráskali slavnému Manchesteru United na jeho hřišti 6:1.

Foto: Matt Dunham, Reuters

Fotbalisté West Hamu se postarali o velký šok pro Tottenham

A když na světelném ukazateli svítil stav 3:0 i v 82. minutě, mohli doma fanoušci Mourinhova týmu v klidu otevřít pivo na oslavu dalšího vítězství. O to víc, když na hřiště v 72. minutě naskočila navrátivší se hvězda z Realu Gareth Bale. Právě příchod velšského útočníka paradoxně odstartoval nechtěný obrat.

O deset minut později totiž snížil na 1:3 Balbuena, v 85. minutě si Coufalův centr srazil do vlastní sítě Sánchez a ve čtvrté minutě nastavení neskutečnou ranou pod břevno Llorisovy branky srovnal Lanzini.

"Mysleli jsme si, že už jsou mrtví a pohřbení, že nám nemůžou ublížit a byli jsme za to potrestaní," těžko hledal slova portugalský kouč. Do hodnocení svých hráčů se však po zápase pustit nechtěl. "Tohle si vyřídíme v soukromí," dodal Mourinho.

Pro málo vídaný obrat však vysvětlení neměl. "Nikdy bych nevěřil, že se něco takového může stát. Oni si prostě do poslední chvíle věřili a povedlo se jim to. Nebyli jsme dost silní na to, abychom udrželi kvalitu i v posledních deseti minutách," pokračoval bývalý kouč Chelsea či Realu Madrid.

Poklona West Hamu

Special One, jak se Mourinhovi přezdívá, se rozpovídal i o Baleho návratu na trávník. "Myslím, že to bylo správné rozhodnutí, že Gareth nehrál od začátku. On ví, že si své místo v týmu musí vybojovat. Mezi hráči je velmi respektovaný a já věřím, že to pochopí."

Foto: Matt Dunham, Reuters

Gareth Bale si svůj návrat do Tottenhamu představoval jinak

"Chtěl bych ale ocenit výkon soupeře. West Ham je tuto sezonu úplně jiný, kvalitnější a teď to opět dokázal. Vyrovnání si zasloužil," poklonil se Součkovi a spol. Portugalec.

Nadšený z výkonu West Hamu byl pochopitelně trenér David Moyes. "Náš tým má neskutečnou psychickou sílu a na našich výkonech je to v posledních týdnech jasně vidět. To, abyste v posledních minutách srovnali z 0:3 na 3:3, se opravdu často ve fotbale nevidí," uvedl.

"Klíčové bylo nezmatkovat. V poločase jsme udělali změny, a hlavně jsme se nevzdali. Jsem na hráči nesmírně hrdý," dodal.

Reklama

Související témata: