Hlavní obsah

Bývalý klenot Slavie Sima? Ostrovní trápení nebere konce

Psal se 26. srpen letošního roku, když Abdallah Sima naposledy natáhl přes hlavu slávistický dres, aby se na 20 minut zúčastnil nepovedeného odvetného zápasu kvalifikace o Evropskou ligu s Legií Varšava. O tři dny později jen z lavičky přihlížel divoké remíze sešívaných v Karviné 3:3. To bylo naposledy, kdy se objevil na soupisce českého mistra. Poté zmizel na Ostrovy, konkrétně do Stoke, kam ho zapůjčil jeho nový klub Brighton. A od té doby se ztratil nejen slávistickým fanouškům z očí...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Abdallah Sima zatím na Ostrovech marně hledá formu

Článek

Stal se doslova přízrakem české ligy. Poprvé o sobě dal Abdallah Sima výrazně vědět v listopadu loňského roku, kdy Slavii brankou pomohl porazit v rámci Evropské ligy francouzské Nice. A v tu dobu začala velká show dakarského rodáka.

V následujících osmi zápasech nastřílel v české či Evropské lize nešťastným soupeřům devět branek, včetně dvou do sítě velkého rivala z Letné. Po dvouzápasové odmlce pokračoval dalšími čtyřmi góly ve čtyřech zápasech.

„Jeho progres je vážně neuvěřitelný, ani neumím odhadnout, kde je jeho strop," jásal nad výkony senegalského útočníka kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Abdallah Sima ze Slavie Praha vidí od sudího Cieslara červenou kartu během utkání s Opavou.

A nebyl sám. Výkony dvacetiletého mladíka zaujaly po celé Evropě a Simovo jméno se na čas stalo jedním z nejvyhledávanějších mezi fotbalovými hvězdami na internetu. „Fenomén, který již nyní sledují evropské velkokluby, Potvrdil interest o útočníka i šéf vršovického klubu Jaroslav Tvrdík.

Zájem od gigantů

A nezůstalo jen u slov. Simu si sice nevybral žádný z velkoklubů, nýbrž v současné době jedenáctý tým Premier League anglický Brighton, ale i tak to byl pro Slavii skvělý obchod. Zatímco z Táborska přišel mladý talent za sumu osmi milionů, na Ostrovy zamířil za příjemnou částku 250 milionů korun.

Forma sešívané komety se však ještě během jejího působení v Edenu začala i díky zdravotním problémům pomalu vytrácet. Od poloviny února až do svého odchodu pomohl Slavii jen jedinou brankou, shodou okolností v památném duelu Evropské ligy, kdy čeští šampiony slavně srazili Leicester na jeho hřišti 2:0.

„Není to on. Zápasové manko je na něm patrné. Chybí elastičnost, dynamika, pohoda. Není ale divu, když trénuje teprve deset dnů a před tím neudělal půldruhého měsíce rychlý krok. A jeho hra je přitom na rychlosti a dynamice závislá," hodnotil Simu Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Abdallah Sima slaví svoji trefu v ligovém utkání s Jabloncem.

A nic na jeho formě nezměnil ani jeho odchod na Ostrovy. V dresu Stoke, hrajícímu druhou nejvyšší anglickou soutěž, kam ho zapůjčil Brighton, se trápí. Jedenáct zápasů svému týmu chyběl kvůli zdravotním problémům, v několika dalších se na hřiště vůbec nedostal a když už ano, tak většinou jen coby střídající hráč na pár minut.

Na svou první branku tak zatím čeká, své dvě trefy si připsal jen v rámci juniorské ligy proti Southamptonu. A to je na kometu, která na několik týdnů upoutala zájem řady klubových gigantů, zatím hodně málo.

Reklama

Související témata: