Hlavní obsah

Demencí trpí také bývalý záložník Liverpoolu McDermott

Liverpool

Bývalý liverpoolský záložník Terry McDermott je dalším fotbalistou, kterému byla diagnostikována demence. Oznámil to jeho někdejší klub, s kterým získal čtyři ligové tituly, tři triumfy v Poháru mistrů evropských zemí (dnešní Lize mistrů) a Pohár UEFA (Evropská liga). Devětašedesátiletý McDermott má na kontě rovněž 25 zápasů za anglickou reprezentaci. V roce 1980 byl v Anglii v hráčské anketě zvolen nejlepším fotbalistou.

Foto: @LFC, Twitter

Bývalý liverpoolský záložník Terry McDermott je dalším fotbalistou, kterému byla diagnostikována demence.

Článek

"Musím se s tím popasovat a udělám to. Tak jsem byl vychován. Nic jsem nedostal jen tak. Nejhorší bylo, že dokud jsem neznal diagnózu, nevěděl jsem, co se děje," uvedl McDermott v prohlášení. "Nemám strach se tomu postavit. Viděli jsme, že spousta bývalých hráčů je na tom hůř než já. Počet těch, kterým byla diagnostikována demence nebo Alzheimerova choroba, je děsivý," řekl.

Onemocnění Alzheimerovou chorobou a vaskulární demencí v tomto týdnu oznámil legendární skotský útočník Manchesteru United Denis Law. Loni v listopadu byla demence diagnostikována další bývalé hvězdě Bobbymu Charltonovi. Stejné problémy má Kenny Sansom a nemocí trpěli i další angličtí hráči Nobby Stiles nebo Charltonův bratr Jack, kteří před rokem zemřeli.

Jejich případy v Anglii obnovily debaty o možné škodlivosti hlavičkování. Definitivní vědecké závěry však chybí.

Reklama

Související témata:
Diagnóza