Hlavní obsah

FA Cup: Portsmouth vyřadil Manchester po penaltě na Baroše, končí i Chelsea

PRAHA-tv

Fotbalisté Portsmouthu dokázali ve čtvrtfinále anglického FA Cupu vyhrát na hřišti Manchesteru United 1:0. Jediná branka zápasu padla až čtrnáct minut před koncem po penaltě na Milana Baroše. Ze soutěže vypadl i další favorit, když londýnská Chelsea senzačně nedokázala vyhrát na hřišti druholigového Barnsley.

Článek

Portsmouth nevstoupil na Old Trafford ustrašeně, v 16. minutě musel domácí brankář van der Sar zasáhnout proti střele Kranjčara. Na druhé straně zase obránce Johnson zblokoval ránu Teveze ze šestnácti metrů. Stejně dopadl Paul Scholes při své šanci, kdy napálil zblízka jen obránce Sola Campbella. Wayne Rooney zpočátku tolik vidět nebyl, navíc v 21. minutě dostal žlutou kartu za faul na Kranjčara.

O přestávce musel Manchester změnu v brance, protože Edwin Van der Sar reklamoval zranění. Na jeho místo tak přišel Tomasz Kuszczak. Devět minut po přestávce udělal změnu v sestavě také Portsmouth, když Kanu přepustil místo v útoku Milanu Barošovi. A pohyb českého útočníka začal dělat domácím obráncům potíže, Ferdinand jej neváhal skosit před náznakem šance.

Po hodině hry předvedl několikrát své umění při zakončení Cristiano Ronaldo. Z dálky ale nejprve minul branku a zblízka po centru Naniho zase hlavičkoval nad. V 75. minutě se dostal ke střele i po rohu Evry, ale brankář Portsmouthu David James byl včas na spravném místě.

Klíčový okamžik zápasu tak nastal minutu poté. Zcela volný Baroš dostal přihrávku do pokutového území a než se stačil pořádně rozmyslet, co udělá, tak mu skočil pod nohy Kuszczak a vykoledoval si kromě penalty také červenou kartu. Do branky tak musel obránce Rio Ferdinand a Muntari mu nedal tvrdou ranou z pokutového kopu šanci. I když Manchester napjal v závěru všechny síly, vyrovnat už nezvládl.

Fotbalisté Barnsley po Liverpoolu vyřadili i Chelsea

Fotbalisté londýnské Chelsea ve čtvrtfinále FA Cupu překvapivě prohráli s druholigovým Barnsley na jeho hřišti 0:1. Blues tak napodobili Liverpool, který vypadl s Barnsley v minulém kole, když na domácím hřišti podlehl 1:2.

Do zápasu vstoupili domácí bez bázně a hany a snažili se o ohrožení branky Blues, kterou bránil Ital Cudicini. První velkou šanci utkání přinesla 18. minuta, kdy se odražený míč dostal k hostujícímu Coleovi, ale jeho střelu zablokovala domácí obrana. V zápětí zahrozili domácí. Po nedorozumění obrany Chelsea a brankáře Cudiciniho, který nahradil zraněného Petra Čecha, se málem prosadil Odejai. Ve 37. minutě zachránila Chelsea tyč po střele Maďara Ferencziho.

Druhý poločas začali tlakem hosté a do šancí se dostali Cole a Malouda, vedoucího gólu se však hráči aktuálně třetího celku Premier League nedočkali. Naopak udeřilo na druhé straně. V 66. minutě si Kayode Odejayi naskočil na centr Devaneyho a po vyhraném souboji s brankářem Cudicinim usměrnil míč hlavou do sítě. Chlesea pak vsadila vše na útočnou kartu a hnala se dopředu, vyrovnání se však nedočkala a tak postuje Barnsley.

FA Cup - čtvrtfinále:
Manchester United - Portsmouth 0:1 (0:0)
Branka: 76. Muntari z penalty. Rozhodčí: Martin Atkinson. Diváci: 75 463.
Barnsley - Chelsea 1:0 (0:0)
Branka: 66. Odejayi. Rozhodčí: Steve Bennet. Diváci 22 410.

Reklama

Související témata: