Hlavní obsah

Fantastický Alisson zneutralizoval Haalanda a spol. a asistencí rozhodl o vítězství Liverpoolu

Tomuhle utkání nechybělo nic. Šlágr 11. kola Premier League mezi Liverpoolem, který se v domácí soutěži zatím trápil a rozjetým Manchesterem City nakonec dopadl lépe pro Reds, kteří v před vlastními fanoušky zvítězili 1:0 a uštědřili tak svému rivalovi první ligovou porážku v sezóně. Jedinou branku střetnutí vsítil v 76. minutě hvězdný Mohammed Salah po výkopu gólmana Alissona. Ten se stal jednoznačným hrdinou večera, neboť zlikvidoval několik stoprocentních šancí Citizens a udržel na uzdě kanonýra Erlinga Haalanda. „Naše defenziva byla skvěle organizovaná, City v ní ale i tak dokázalo najít okénka,“ věděl moc dobře kouč Liverpoolu Jürgen Klopp.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Gólman Liverpoolu Alisson bere míč z nohy hvězdy Manchesteru City Erlinga Haalanda.

Článek

V prvním dějství sice na Anfield Road nebyla k vidění žádná gólová radost, diváci se ale rozhodně nenudili. K vidění bylo několik slibných příležitostí, v několika z nich se ocitl dokonce i nejlepší střelec soutěže Haaland, jenže pokaždé ztroskotal na skvělém Alissonovi.

Po deseti minutách od zahájení druhého poločasu se již balon poprvé třepotal v síti, o což se zasloužil ofenzivní šikula City Phil Foden. Jeho branka byla ale po intervenci videorozhodčího odvolána, neboť jí předcházel Haalandův faul na Fabinha. S rozhodnutím týmu arbitrů ale nesouhlasil kouč Citizens Pep Guardiola. „Podobných zákroků proběhne za zápas spoustu, ale protože jsme po něm ale dali gól, tak jen tento byl odpískaný," čertil se na tiskové konferenci španělský trenér.

Pak hrál již opět hlavní roli brazilský gólman Alisson. Nejprve vyrazil další takřka gólovou střelu Haalanda, v 76. minutě po standardní situaci soupeře pak založil rychlý protiútok dlouhým výkopem, po němž si s bránícím Joãem Cancelem poradil Mohamed Salah. Egyptský rychlík následně uháněl sám na branku Citizens a přesným zakončením otevřel skóre utkání. „Proti Salahovi je to vždycky těžké, umí v soubojích dobře využít tělo," omlouval Cancelovu chybu Guardiola.

V dramatickém závěru obdržel červenou kartu za protesty proti neodpískanému zákroku na Salaha domácí kouč Jürgen Klopp a byl tak odsouzen sledovat zbytek utkání z lavičky. „S odstupem času asi mé vyloučení chápu, je ale potřeba zmínit, že došlo k naprosto jednoznačnému faulu přímo před pomezním sudím, který nepochopitelně nezvedl praporek," zlobil se Klopp.

Ani jeho absence na lavičce ale cestu Liverpoolu za třemi body neohrozila. Důležité vítězství nad těžkým soupeřem bylo pro ambiciózní Reds teprve třetím v lize, Kloppova družina tak poskočila na průběžné osmé místo tabulky. „K boji o titul máme ale i tak daleko. Nejsme v takové pozici, v jaké bychom si přáli, věřím ale, že nás dnešní vítězství povzbudí do budoucna," hodnotil střídmě ambice týmu Salah, který svým gólem navázal na rekordně rychlý hattrick v Lize mistrů proti Rangers.

Reklama