Hlavní obsah

Kauza s letadlem má dohru, fanoušek Burnley i jeho přítelkyně dostali vyhazov z práce

Burnley/Praha

Průlet letadla s nápisem „White Lives Matter Burnley!“ nad fotbalovým stadionem Manchesteru City má pro fanouška Jakea Heppleho krutou dohru. Zatímco britská policie v úterý neshledala na jeho akci žádné protiprávní jednání, Happle i jeho přítelkyně dostali vyhazov z práce.

Foto: Sport.cz

Fanoušek Burnley Jake Hepple a jeho přítelkyně dostali kvůli nápisu "White Lives Matter" vyhazov z práce.

Článek

Fanoušek Burnley Jake Hepple, který se sám přihlásil k tomu, že vyrobil transparent s nápisem „White Lives Matter", nechal ho přivázat za letadlo a během 30. kola anglické Premier League zorganizoval přelet vzkazu nad stadionem Manchesteru City, byl propuštěn z práce ve strojírenské firmě.

Společnost uvedla, že v žádném případě netoleruje projevy rasismu. Padáka dostala i jeho přítelkyně Megan Rambadt, která pracovala v kosmetickém salonu. Firma, která Heppleho přítelkyni propustila, se hájí tím, že žena dříve na sociálních sítích sdílela rasistické příspěvky. Na ty firmu upozornili uživatelé Twitteru, kteří sdíleli fotografie rasistických urážek Heppleho i jeho přítelkyně a označovali přitom jejich zaměstnavatele.

Hepple přiznal, že v akci s letadlem bylo finančně zapojeno asi 60 dalších lidí z fanouškovské skupiny „The Suicide Squad". Ta je na anglické fotbalové scéně považována za krajně pravicovou a někteří její členové jsou usvědčení chuligáni se zákazem vstupu na stadiony.

Čtyřiadvacetiletý autor akce s letadlem se nicméně hájí, že jeho pondělní počínání nemělo žádný rasistický podtext a reakce okolí i klubu je přehnaná.

„Nejsem rasista. Vím, že spoustu lidí by chtělo, abych byl, ale nejsem. Mám mnoho černých i asijských přátel a ten nápis byl ve skutečnosti pouze inspirován hnutím Black Lives Matter," uvedl Hepple v rozhovoru pro Daily Mail.

„Věřím, že je důležité si přiznat, že i na bílých životech záleží. To je vše, co jsem se snažil říct," dodal. Happle si myslí, že reakce okolí na to, co udělal, je zcela přemrštěná. Kromě vyhazovu z práce si totiž vysloužil i doživotní vstup na domácí zápasy Burnley.

Foto: Shaun Botterill, Reuters

Nad stadionem Manchesteru City během 30. kola Premier League proletělo letadlo s nápisem "White Lives Matter Burnley". Akce vyvolala bouřlivou diskusi.

V rozhovoru pro Daily Mail Hepple dále uvedl, že ho v úterý navštívila policie a sdělila mu, že se nedopustil žádného protiprávního jednání. Strážci zákona mu prý i nabídli policejní ochranu v případě, že bude v budoucnu čelit možným výhružkám nebo hrozbám.

Pondělní akce vyvolala na sociálních sítích bouřlivou diskusi. Proti nápisu z oblohy se emotivně ohradil kapitán Burnley Ben Mee. Klub vydal ostré prohlášení, ve kterém se od akce distancoval, chtěl spolupracovat s policií a volal po potrestání viníka.

Strážci zákona nakonec incident skutečně prověřili, nic protiprávního se ale podle nich nestalo. „Po posouzení všech dostupných informací týkajících se této události jsme dospěli k závěru, že se nestaly žádné trestné činy," zní prohlášení policie z hrabství Lancashire.

Reklama