Hlavní obsah

Anglický fotbal je pobouřen transparentem a volá po policejním vyšetřování, autor se přihlásil sám

Aktualizováno

Doživotní zákaz vstupu na stadion si nejspíš vysloužil údajný autor vzkazu z pondělního utkání Premier League mezi domácím Manchesterem City a Burnley. Fanda Jake Hepple se sám přihlásil k tomu, že vyrobil transparent s nápisem „White Lives Matter“, nechal ho přivázat za letadlo a zorganizoval přelet vzkazu nad stadionem. A to nedlouho poté, co aktéři na trávníku vyjadřovali podporu hnutí Black Lives Matter. Zástupce anglického fotbalu chování dlouholetého příznivce hostů pobouřilo. Klub vydal ostré prohlášení, kapitán Burnley se prý stydí. Sám autor ale mezi oběma nápisy nevidí rozdíl.

Foto: Shaun Botterill, Reuters

Nad stadionem Manchesteru City během 30. kola Premier League proletělo letadlo s nápisem "White Lives Matter Burnley". Akce vyvolala bouřlivou diskusi.

Článek

Manchester si v pondělním 30. kole anglické ligy na Etihad Stadium poradil s Burnley jednoznačně 5:0. Víc než gólový výprask od obhájců titulu se ale po utkání řešila partyzánská akce fandy Jakea Heppleho. Ten nechal nad manchesterským stadionem proletět malé letadlo s nápisem „White Lives Matter Burnley".

„Ten nápis v žádném případě nereprezentoval Burnley," vydal ostré prohlášení po zápase klub. „Budeme spolupracovat s policií na dopadení viníka a doživotně mu zakážeme vstup na stadion," psalo se v něm dále.

Vyšetřování ale nakonec zřejmě potřeba nebude. Autor se na sociálních sítích přihlásil sám. „Chtěl bych se omluvit, a to absolutně ku** nikomu! Je zjevné, že nyní je rasistické říkat, že na bílých životech záleží. Tři bílí lidé byli zavražděni v sobotu v Readingu. Ale jediné, co vidíme v televizi, je hnutí Black Lives Matter kvůli vraždě George Floyda. Žijeme ve světě, který se zbláznil," napsal Hepple na sociální sítě.

Kapitán hostů pro nápis neměl také žádné pochopení. „My hráči to odsuzujeme a stydíme se. Když jsme to viděli na nebi, byli jsme zklamaní a v rozpacích. Takoví fanoušci si nezaslouží chodit na fotbal," řekl v rozhovoru pro televizi Sky obránce Ben Mee.

Situace vyvolala na sociálních sítích bouřlivou diskusi. Jedna strana označuje nápis „White Lives Matter" jako projev rasismu. Druhá strana naopak mluví o pokrytectví a nechápe, proč nápis „Black Lives Matter" na dresech fotbalistů je v pořádku, zatímco za nápis „White Lives Matter" volá klub po policejním vyšetřování.

Považujete nápis "White Lives Matter" za rasistický?
ano
1 %
ne
99 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12491 čtenářů.

Reklama