Hlavní obsah

Kepův návrat po zranění prolomil výsledkovou krizi Chelsea. Vyplatí se jí nakonec nejdražší brankář v historii?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

80 milionů eur. Pořádně tučný balík peněz poslala v roce 2018 londýnská Chelsea do Bilbaa za tehdy 24letého Kepu Arrizabalagu, aby mezi třemi tyčemi nahradil hvězdného Thibauta Courtoise odcházejícího do Realu Madrid. Dosud se jedná o historicky nejdražší přestup brankáře vůbec. Dlouhá léta to ale vypadalo, že šlo doslova o peníze vyhozené oknem. Kepa totiž vůbec nepodával ideální výkony a poslední dva roky byl až gólmanskou dvojkou Blues – v letošní sezoně se ale zdá, že se karta obrací.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Gólman Chelsea Kepa Arrizabalaga v utkání s Bournemouthem.

Článek

A co víc, skoro to vypadá, jako by Chelsea bez odchovance Bilbaa jaksi zapomněla vyhrávat. Vždyť v tomto ročníku Premier League vyšla zatím pětkrát naprázdno a Kepa u toho byl jen jednou, když třikrát inkasoval (přičemž dvakrát se jednalo o nešťastný „vlastenec" z kopaček jeho kolegů) během prvního dějství ligového duelu s Brightonem, o jehož pauze byl vystřídán kvůli zranění.

Smolné prohře ale předcházelo několik Kepových galapředstavení. V deseti duelech, které odchytal, Chelsea prohrála jen na hřišti Dinama Záhřeb v rámci skupinových bojů Ligy Mistrů a španělský gólman dokázal pětkrát udržet čisté konto. V době, kdy byl zdravotně indisponován, naopak Blues ve čtyřech soutěžních utkáních vyšli naprázdno hned třikrát, příznivci londýnského celku tak netrpělivě vyhlíželi jeho návrat na trávníky. A ten se povedl na jedničku, v prvním zápase anglické nejvyšší soutěže po mistrovství světa totiž svěřenci Grahama Pottera zdolali Bournemouth 2:0 a Kepa si tak mohl odškrtnout další vítězství a nulu vzadu, k níž přispěl čtyřmi úspěšnými zásahy.

Kepa přitom pravidelně nastupuje až od počátku září. To u mužstva skončil Thomas Tuchel a na manažerské pozici jej nahradil Graham Potter, který se rozhodl týmu dát impuls v podobě změny na postu brankáře. „Nejdůležitější bylo, že se Kepa nespokojil s pozicí náhradního brankáře, a když ode mě dostal příležitost, ukázal kvalitu. Je to krásný příběh," pochvaloval si přístup španělského gólmana 47letý kouč.

Kepovy nepříliš dobré výkony v předchozích letech se dávaly za vinu mnoha okolnostem. Někteří fanoušci se domnívali, že mu nesvědčí ostrovní fotbal, jiní si zase všimli, že k poklesu formy došlo v době rozchodu s dlouholetou přítelkyní. Brankář, který si ale již stihl najít novou partnerku, s níž se dokonce začátkem září zasnoubil, nyní kritiky postupně umlčuje svými výkony. „Prožil jsem opravdu těžké chvilky. Je to jako v životě, jednou jste nahoře, jednou dole. Musíte zůstat silní v hlavě a tvrdě pracovat, všechna ta dřina se mi teď vyplácí," lebedil si Kepa. Teď už mu zbývá jen pokračovat v kouzlení mezi třemi tyčemi a ukázat tak, že za rekordní sumu opravdu stál.

Reklama

Související témata: