Hlavní obsah

Šok! Klopp po sezoně skončí v Liverpoolu a dá si pauzu: Dochází mi energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Se šokujícím prohlášením přišel v pátek dopoledne anglický Liverpool. Na jeho lavičce po sezoně ze svého rozhodnutí skončí německý trenér Jürgen Klopp. „Jde o to, že mi, jak bych to řekl, dochází energie,“ vysvětluje v rozhovoru, který Liverpool zveřejnil na svém webu. Klopp z Anfieldu odejde po osmi a půl letech. S týmem vyhrál Ligu mistrů, Premier League i Anglický pohár. Dle svých slov si dá od trénovaní na nějaký čas pauzu a v Anglii už nikdy nepovede jiný tým..

Foto: Matthew Childs, Reuters

Trenér Jürgen Klopp po sezoně skončí v Liverpoolu.

Článek

„Chápu, že je to pro spoustu lidí v tuto chvíli šok, když to slyší poprvé, ale samozřejmě to mohu vysvětlit - nebo se o to alespoň pokusit. Miluji naprosto všechno, co se týká klubu, města, našich příznivců. Miluji tým i zaměstnance. Jde o to, že mi, jak bych to řekl, dochází energie,“ prohlásil Klopp.

Šestapadesátiletý Němec přišel do Liverpoolu v říjnu 2015. V roce 2019 ovládl s The Reds Ligu mistrů, v sezoně 2019/2020 Premier League a o tři roky později zvedl nad hlavu FA Cup. Velmi emotivní Němec patří mezi nejúspěšnější trenéry historie Liverpoolu.

Další trofeje může přidat do konce aktuální sezony. Liverpool je ve hře o domácí titul, v Evropské lize i FA Cupu. V Ligovém poháru se v týdnu probojoval do finále proti Chelsea. Od léta ale začne na Anfield Road nová éra – ta bez Kloppa.

„Jsem v pořádku. Jsem zdravý, jak jen to v mém věku jde,“ vyvrátil ihned spekulace, že by za odchodem stál například zdravotní stav. „Vedení klubu jsem své rozhodnutí řekl už v listopadu. V práci trenéra řešíte tolik věcí, že když jedna sezona začne, už řešíte tu další. Když jsme se bavili o možných podpisech nebo dalším letním soustředění, napadla mě myšlenka, že si nejsem jistý, že zde budu. Sám jsem byl překvapený,“ líčí Klopp.

Smlouvu má platnou až do roku 2026. „V ideálním světě bych do konce sezony nikomu nic neříkal, všechno vyhrál a pak se rozloučil. To ale není možné. V našem světě není možné takové věci držet v tajnosti. Je tolik věcí, které to ovlivňuje, zejména osobní situace. Lidé z mého týmu to musí vědět včas. A hlavně klub, aby se mohl zařídit,“ dodává.

Zmiňuje, že minulá sezona byla pro Liverpool extrémně složitá. A možná být v jiném klubu už by na lavičce neseděl, už by mu vedení řeklo, že chce změnu. To se ale nestalo, Klopp měl a má stále důvěru.

„Pro mě bylo extrémně důležité, že mohu pomoci vrátit tento tým zpět do správných kolejí. To bylo jediné, na co jsem myslel. Když jsem si poměrně brzy uvědomil, že se to stalo, že máme opravdu kvalitní kádr s potenciálem, mohl jsem začít zase myslet na sebe a toto je výsledek. Své rozhodnutí považuji za stoprocentně správné,“ říká.

Zároveň naznačuje, že jiné týmy momentálně nemají šanci, aby ho od nového ročníku zlákali na svou lavičku. Chce si jednoduše dát pauzu.

„Pořád jsem normální kluk, jen už příliš dlouho nevedu normální život. Nechci čekat, až na to budu příliš starý. Musím to alespoň jednou zkusit, abych zjistil, jaké to je. Abych zjistil, jestli mi fotbal bude chybět. Nastala správná chvíle. Práci trenéra jsem dělal 24 let a musím se podívat, jak to chodí v běžném životě,“ vysvětluje.

„Pokud by se mě teď někdo zeptal, zda ještě někdy budu pracovat jako manažer, řekl bych, že už ne. Ale samozřejmě nevím, jak se budu v budoucnosti cítit. Jedno vím určitě - nikdy nebudu v Anglii trénovat jiný klub než Liverpool. Na sto procent. To není možné,“ vyjádřil svůj vztah ke klubu.

V profesionálním fotbale vedl nejdříve německou Mohuč, pak Borussii Dortmund a právě Liverpool. Všude vydržel sedm či osm let, nemá za sebou žádné krátkodobé angažmá. Spolu s Kloppem skončí rovněž asistenti Pepijn Lijnders a Peter Krawietz.

„Obvykle jako manažer dostanete padáka. Předtím máte špatné období - pět, šest, sedm týdnů - a všem se uleví, když se rozloučíte. Nebo onemocníte a musíte skončit. A já to bohužel, nebo naštěstí, musím udělat takhle. Nelíbí se mi, že kolem mé osoby musíme dělat takový povyk. Nepovažuji se za tak důležitého, ale vím, že okolní svět to vidí trochu jinak,“ přiznává Klopp.

Liverpool prý ještě uspořádá velkou tiskovou konferenci, Klopp bude jistě předmětem zájmu po každém utkání do konce sezony. Liverpool může čekat odhadem ještě 25 až 30 zápasů.

Reklama