Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Conte udělal terno posilami z Itálie. A předvedl mistrovský tah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úchvatné představení. Bitva o naději na pozici v Lize mistrů mezi Tottenhamem a West Hamem potvrdila vzestup týmu, který už téměř půl roku buduje a ladí k obrazu svému Antonio Conte, úspěšný italský trenér. Londýnská bitva se stala i tématem Radoslava Kováče, bývalého reprezentanta, v komentáři Made in England pro Sport.cz.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Antonio Conte diriguje své svěřence

Článek

„Conte měl po příchodu do Tottenhamu výsledky jako na houpačce. Snažil se tým přebudovat, naučit hrát jinak. Spoléhají na systém s třemi obránci, čtyřmi záložníky a třemi útočníky, kdy je Kane vysunutý a má kolem sebe dvě rychlá křídla.

Souboj s West Hamem byl nesmírně důležitý, protože oba kluby se snaží udržet ve hře o Ligu mistrů, respektive Evropskou ligu. Conte navíc potřeboval prolomit mizérii, kdy v novém roce ještě jeho tým nedokázal vyhrát dva zápasy za sebou. Proti West Hamu byli jednoznačně lepší. Vyhráli zaslouženě.

Pro West Ham je problém, že má třináct čtrnáct vyrovnaných hráčů. Zranění dvou tří kluků se dramaticky projeví. Děsně jim chybí Vladimír Coufal. Před pár sezonami by asi nikdo neřekl, že se bez něj bude trápit přední tým Premier League. Ale já jsem ho zažil v Liberci.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Coufal v dresu West Hamu

Tehdy začínal a měl konkurenci v Ondrovi Kušnírovi. Ale Cuf byl děsně pracovitý. Přidával si a chtěl něco dokázat. Pílí a ctižádostí udělal neuvěřitelnou kariéru. Ve West Hamu zvládal defenzivu, vyhrával souboje a obrovskou nadstavbou je fakt, jak se dostává do zakončení. Když navíc kvůli zranění achillovky vypadl fantasticky hrající Bowen, vznikl Kladivářům velký problém.

Tottenham se naopak rozjíždí na plné obrátky. Po listopadové výměně na lavičce hráči bojovali se změnou systému, zvykali si na nové rozestavení a dělali zbytečné chyby. Ale teď už je pár týdnů patrný Conteho rukopis. Projev Tottenhamu se hodně blíží Interu Milán, který vedl před štací v Anglii.

Conte si navíc vybral fantastické posily. Kulusevski a Betancour představují mimořádné posílení. Už v létě se navíc ukázal jako skvělá volba Romero. Conte všechny znal z Itálie, což mu situaci hodně usnadnilo.

Mají výbornou obranu. Zařazení Daviese na post levého beka, to je skutečné terno. Krajní hráči Doherty a Reguilon či Emerson jsou děsně nebezpeční. Musím přiznat, že Doherty je obrovským překvapením. Po přestupu z Wolverhamptonu se neskutečně posunul. Rozkvetl však až právě po nástupu Conteho do Tottenhamu na pozici halfbeka. Ve středu pole Betancour a Hojbjerg jsou rychlí, kompaktní. Celkově hraje Tottenham hodně náročný styl.

Foto: Paul Childs, Reuters

Son Heung-min slaví gól do sítě West Hamu. Vlevo zklamaný Tomáš Souček.

Kane je ve fantastické formě. Z minulých sedmi zápasů Premier League si připsal pět branek a tři asistence. Jestli o něm někdo během podzimu, kdy neměl tak skvělá čísla, pochyboval, musel být blázen. Lewandowski, Benzema a Kane patří ke třem nejlepším útočníkům světa na pozici devítky.

Trošku mu ublížilo mistrovství Evropy, protože neměl potřebný odpočinek a nemohl trénovat, jak chtěl. Jeho timing nebyl v zápasech ideální, k tomu se přidala změna trenéra. Aktuálně je spíše otázkou, na jaká čísla se v konečném účtování dostane. A zda zůstane i pro příští sezonu.

Je jedinečný schopností stáhnout se pro balon do hloubky pole, prostrčit míč z prvního doteku na ofenzivní spoluhráče, žádné vracení k vlastní bráně. Hráči na křídlech, Son a Kulusevski, mu to neuvěřitelně rozbíhají. Son má třináct gólů, Kulusevski po zimním příchodu dva a čtyři asistence. Ofenziva Tottenhamu je i přes kolísavé výsledky mimořádně produktivní.

Conte udělal mistrovský tah, když během jara do médií prohlásil, že možná není pro Tottenham dost dobrý, že neví kudy kam a dělá chyby, což ho trápí kvůli klubu. Strhnul pozornost na sebe, ulevil i hráčům.

Foto: Paul Childs, Reuters

Antonio Conte udílí pokyny svým svěřencům

A ukázal týmu, že není egoistický frajer, jenž řeší jenom sebe. Nesvaloval vinu na tým. Podle informací, co mám, se hodně změnil proti působení v Chelsea, kde mu nefungovala kabina. Tehdy byl hodně tvrdý. Ale evidentně postoj přehodnotil. Alespoň z hlediska lidského.

Vladimír Šmicer na téma fungování Chelsea v období sankcí vůči Romanu Abramovičovi.Video: Dominik Hejbal, Sport.cz

Je třeba si uvědomit, že ani Guardiola či Klopp hned po příchodu do Anglie nezářili. Taky se prvním rokem protrápili. Ale o kvalitách Conteho by nikdo neměl pochybovat."

Reklama

Související témata: