Hlavní obsah

Mizérie Liverpoolu nebere konce, takže kouč Rodgers se začíná obávat vyhazovu

Podobnou mizérii nezažil Liverpool už dvacet let. Tým, který v uplynulé sezóně válčil až do posledního kola o titul, se na podzim neskonale trápí a v tabulce Premier League figuruje po tuctu odehraných kol se ziskem pouhých čtrnácti bodů na dvanácté příčce. „Majitelé chtějí výsledky, klubové vedení rovněž, to ví každý trenér. A já nejsem rozhodně natolik arogantní, abych si myslel, že přežiju všechno,“ přiznal po nedělní prohře s Crystal Palace 1:3 kouč Brendan Rodgers, že se začíná obávat vyhazovu.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Fotbalisté Crystal Palace se radují z branky proti Liverpoolu.

Článek

Reprezentační pauza měla Liverpoolu pomoci. Severoirský kouč Rodgers v to alespoň doufal. Jenže reprezentační útočník Daniel Sturridge se opět zranil a k zápasu v Selhurst Parku nemohl nastoupit, problémový italský legionář Mario Balotelli se vrátil z kvalifikačních duelů squadry s nataženými třísly a usedl pouze na tribunu, takže trenér musel zase improvizovat.

Chyba je jen v nás, uznal Rodgers

Tah s nasazením dvaatřicetiletého Lamberta na hrot útoku mu vyšel, neboť ten se už po devadesáti sekundách střelecky prosadil, takže Liverpool vedl a mohl vývoj střetnutí režírovat k obrazu svému. Mohl, ale nerežíroval...

„Necháváme soupeře, aby nám dávali jednoduché a naprosto hloupé góly. Chyba je jen v nás a já jako manažer za to nesu odpovědnost v první řadě," uznával Rodgers, že jeho tým zase selhal. Nechal si dát od Orlů tři branky a znovu prohrál. Už potřetí v řadě!

„Naše nasazení a herní intenzita s ubíhajícím časem upadala, sebevědomí mých svěřenců je mizivé, nejsme schopni ovládnout hru a režírovat utkání, jak potřebujeme," hořce si posteskl Rodgers, který se zákonitě cítí v ohrožení.

„Po odchodu Suáreze a zranění Sturridge mám v kádru spoustu mladých a také nových hráčů, což se na hře a výsledcích projevuje. Jsme v období přestavby, ale to nás neomlouvá. Majitelé a lidé ve vedení klubu očekávají výsledky a my je nemáme," glosoval kouč Reds momentální situaci.

Mohu jen slibovat, posteskl si

Podobně bídný start do sezóny totiž Liverpool dvaadvacet let nepoznal. „Tak špatnou formu za dobu mého působení na Anfield Road mužstvo ještě nemělo. Paradox, že dokážeme dávat góly, ale přesto nedokážeme dovést k vítěznému konci ani zápasy, v nichž vedeme. Chybí nám kompaktnost, v obraně děláme chyby, i když na defenzivě v jednom kuse tvrdě pracujeme," těžko nachází Rodgers vysvětlení pro současnou mizérii.

„Jako trenér nesu za situaci odpovědnost především já. S americkými majiteli klubu jsem v pravidelném kontaktu, jsme k sobě upřímní a naše vztahy jsou dobré, jenže stejně jako každý kouč vím, že chtějí výsledky a herní progres, protože jedině tak budu mít jejich důvěru. A to jim nabídnout nemohu," přiznal sebekriticky.

„Mohu za nimi přijít jen s ujištěním, že na zlepšení tvrdě pracujeme. Všichni. Hráči, i já," sliboval.

Příležitost proměnit slib ve skutek bude mít Rodgers se svým Liverpoolem už ve středu, kdy ho čeká předposlední zápas základní skupiny Ligy mistrů v bulharské Sofii proti Ludogorci Razgrad.

„Prohra s Crystalem byla pro nás hodně traumatizující, ale nezbývá než se zvednout," je jasné Rodgersovi, že postup ze skupiny Ligy mistrů ho může zachránit. Reds jsou ovšem ve skupině B momentálně na třetí příčce s pouhými třemi body a devítibodovým mankem na vedoucí Real Madrid a tříbodovým na druhou Basilej.

Problém je ovšem v tom, že s nasazením Sturridge, který se v loňské sezóně postaral ve dvojici se Suárezem o 53 nastřílených gólů, nemůže počítat. Pětadvacetiletý útočník si totiž poranil stehenní sval a podle první lékařské diagnózy se na hřiště vrátí až v lednu.

Reklama

Související témata: