Hlavní obsah

Moyes má hořký rekord a West Hamu se vzdalují poháry. Coufal slyšel nadávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyndal ruce z kapes, pogratuloval soupeři k vítězství a smutně odkráčel do kabin. David Moyes má starosti: jeho West Ham letos ještě nevyhrál a skotský trenér navíc trhnul jeden antirekord fotbalové Premier League. A bylo celkem jedno, že po nedělním debaklu 0:3 v aréně Manchesteru United říkal: „Myslím, že skóre neodpovídalo průběhu zápasu.“

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Obránce Manchesteru United Lisandro Martínez (vlevo) po souboji s Vladimírem Coufalem z West Hamu

Článek

Vybavíte si loňský 7. červen? Pro Moyese to byl jeden ze životních dnů. S West Hamem se po triumfu v Konferenční lize topil v euforii. „Neuvěřitelný příběh,“ usmíval se Moyes v pražském Edenu.

Teď je v očích části fanoušků mužem na odstřel. Na sociálních sítích vzkazují klubovým šéfům i třeba tohle: „Neprodlužujte s ním smlouvu.“ Ta současná vyprší na konci sezony.

Mimochodem, Moyes prohrál už 239. zápas v Premier League, nejvíc ze všech trenérů v historii novodobé anglické první ligy. Co ho ale musí trápit daleko víc? Že fotbalový rok 2024 pro West Ham začal bídou: jen tři ligové remízy, vyřazení z FA Cupu druholigovým Bristolem a první únorovou neděli facka od Manchesteru United, což je přímý konkurent v boji o vstupenky do pohárů. Moyesovi chlapci jsou až sedmí – osm bodů za pátým Tottenhamem, který v tuhle chvíli drží poslední pohárovou pozici.

„S mnoha herními aspekty jsem spokojený, jenže jsme neproměňovali šance,“ vykládal Moyes po krachu v Manchesteru. Tým s dvěma kladivy ve znaku má rezervy v ofenzivě od začátku roku: v šesti letošních zápasech se trefil dohromady jen čtyřikrát. A z 22 střel v Manchesteru směřovaly na branku pouze tři.

Gólovou radost mohl přivolat třeba reprezentační kapitán Tomáš Souček, jenže dvakrát neuspěl. Navíc měl kliku, že po první žluté kartě na konci první půle nepřišla druhá: kontakt s Marcusem Rashfordem byl na hraně, ovšem rozhodčí ani nepískal faul.

A Součkův kumpán Vladimír Coufal? U pravé lajny často zaměstnával defenzivu United a pak na Old Trafford poslouchal nadávky vzteklého davu. Když bojoval o míč s Lisandrem Martínezem, nešťastně na protivníka spadl a argentinský stoper musel za pár minut kvůli trablům s pravým kolenem předčasně střídat. Když opouštěl hřiště, s Coufalem si vyměnili pár vět. „Nevypadá to dobře, pro Lisandra ani pro tým. Teď se můžeme jen modlit,“ pravil Erik ten Hag, trenér United.

Manchester zažil jinak dokonalé odpoledne, díky pohodové výhře přeskočil West Ham a je už šestý. Dá se tušit, že z fotbalového nebe svým následovníkům uznale zatleskali nedávno zesnulý Bobby Charlton či další legendy z ikonického týmu United, který skoro na den přesně před 66 lety rozmetala tragická nehoda na letišti v Mnichově. Právě proto měl duel s West Hamem pietní předehru a trenéři obou týmů u středové čáry položili věnce.

Dojemné momenty v chrámu United vystřídala radost z důležitého vítězství, zato pro West Ham bude nejlepší rychle zapomenout. „Snad to v příštích týdnech vylepšíme,“ doufal kouč Moyes. A když ne? Pak bude nejen prošedivělému trenérovi ještě hůř.

Reklama