Hlavní obsah

Moyes si zasloužil víc respektu, zní v Anglii o jeho konci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácím zápasem s Lutonem a venkovním duelem na Manchesteru City skončí druhá mise fotbalového trenéra Davida Moyese ve West Hamu, kde působí i čeští hráči Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Kladiváři v pondělí oznámili, že jednašedesátiletý kouč po dohodě s vedením klubu nový kontrakt nepodepíše a u týmu skončí. „Myslím, že jde o skvělé rozhodnutí pro všechny,“ glosoval tuhle novinu bývalý anglický obránce Jamie Carragher pro Sky Sports.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Trenér West Hamu David Moyes.

Článek

Moyesova pozice se řešila prakticky celou sezonu. West Ham v ní procházel vzestupy a pády, aktuálně prožívá špatné období. Z posledních deseti soutěžních zápasů vyhrál jen jednou, naposledy schytal debakl 0:5 na Chelsea, spekulace o možných nástupcích sílily. Podle někdejšího útočníka Chrise Suttona celé dění na tým dolehlo.

„Myslím, že hráči v takové situaci podvědomě vypnou,“ zmínil pro BBC Radio 5 bývalý útočník, který působil v Blackburnu, Chelsea nebo Celticu. „Podle mě si majitelé s Davidem Moyesem zahrávali, což spustilo dominový efekt. Prostě si myslím, že to celé vzali (majitelé) za špatný konec. Mohli to zvládnout lépe a projevit mu víc respektu,“ dodal Sutton.

Moyes přebral West Ham podruhé v kariéře v prosinci 2019. Mužstvo pod jeho vedením zvládlo záchranářskou misi, v dalším ročníku Premier League se vyhouplo na šesté místo, poté skončilo sedmé a v další sezoně vyhrálo Konferenční ligu. I přes momentální útrapy má West Ham dobré vyhlídky na to, že se umístí v anglické lize v elitní desítce. „Teď v domácím zápase budou mít fanoušci šanci, aby mu vzdali hold, což si zaslouží,“ uvedl Carragher.

„Vyhrát evropskou trofej je speciální. Myslím, že si to (Moyes - pozn. aut.) za celou kariéru zasloužil. Nejen za angažmá ve West Hamu. Patří mezi top trenéry v Premier League,“ pravil Carragher.

V Anglii se odkazuje nejen na solidní výsledky, kterých Moyes s West Hamem dosáhl. Jako protiklad někteří staví hru, která je založená na defenzivě. „Každý fotbalový fanoušek chce teď styl fotbalu Pepa Guardioly, ale to je nereálné,“ řekl Sutton.

Domnívá se, že majitelé West Hamu se nechali ovlivnit voláním fanoušků po atraktivnějším herním projevu. „Jsou fanoušci West Hamu, kteří teď očekávají velkou sezonu a expanzi. Ale osobně bych byl překvapen, kdyby to bylo lepší než za Davida Moyese,“ prohlásil Sutton.

Bývalý kouč Evertonu, Manchesteru United, španělského Realu Sociedad nebo Sunderlandu bude mít čas si odpočinout a počkat na nové angažmá. „Myslím, že se do Premier League brzy vrátí. Možná už v příští sezoně, možná za rok. Ví, jak tým v téhle soutěži vést,“ podotkl Carragher o schopnostech Moyese.

„Myslím, že takhle je to správné. Chápu, že panovala určitá frustrace ze stylu hry. Ale výsledky odkazují, že pro West Ham odvedl vynikající práci,“ přidal legendární obránce Liverpoolu.

Moyese by měl podle zpráv anglických médií nahradit španělský trenér Julen Lopetegui, jenž naposledy působil ve Wolverhamptonu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.