Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Hladký by měl šanci v Premier League dostat, West Ham novou krev potřebuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postup českého brankáře Václava Hladkého s Ipswichem do anglické fotbalové Premier League, čtyřgólové představení útočníka Erlinga Haalanda z Manchesteru City nebo debakl West Hamu 0:5 na Chelsea a oznámený konec kouče Davida Moyese na lavičce Kladivářů. To jsou témata pravidelného komentáře bývalého fotbalového reprezentanta Daniela Pudila pro Sport.cz. Pudil v Anglii strávil sedm let kariéry a nyní tam i žije.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Zac Goodwin

Fotbalisté Ipswiche s brankářem Václavem Hladkým postoupili do Premier League

Článek

„Krásný příběh brankáře Venci Hladkého a celého Ipswiche vyvrcholil postupem do Premier League. Je to obrovský úspěch pro všechny, pro celý klub návrat mezi anglickou elitu po dvaadvaceti letech hodně znamená. Hlaďas odchytal celou sezonu skvěle. Pro český fotbal je jen dobře, že by měl mít dalšího zástupce v nejlepší lize na světě.

Doufám, že se to nezmění. Vím, že má Venca smlouvu jen do konce sezony a řeší se, co bude dál. Očekávám, že nový kontrakt dostane. Zaslouží si ho. Myslím, že s jeho kvalitami by měl určitě dostat šanci v Premier League. Je vyzkoušený, v klubu ho znají. Věřím, že by se jeho pozice nemusela měnit. Mohl by dostat od začátku sezony důvěru a chytat. Pak by záleželo na něm, jak by se předvedl.

Řekl bych, že brankáři mají trochu jinou pozici než hráči v poli. Ti jsou podle mě víc ohrožení, znám to z vlastní zkušenosti. S Watfordem jsme před devíti lety postoupili do Premier League, ale někteří hráči včetně mě pak museli odejít.

Je to složité. Všichni, co jsou v tom týmu, by si chtěli zahrát Premier League. Každý si myslí, že na ni má. Chce si ji zkusit. Majitelé mají ale velká očekávání, dostanou peníze, chtějí kádr posílit, aby se tým udržel.

Když jsme postoupili s Watfordem, začal jsem přípravu na Premier League, ale do týmu chodili noví a noví hráči. A ti, co předtím hráli, odcházeli. Byl jsem na lavičce v prvním kole na Evertonu. Pak přišli další hráči i na můj post a věděl jsem, že ta šance nepřijde. Sám jsem chtěl odejít, abych někde hrál.

Myslím, že Ipswich bude potřebovat taky posílit, aby nedopadl jako například Sheffield United v této sezoně, ale nemyslím si, že by se to mělo dotknout Hlaďase.

Určitě o něm vědí i v reprezentaci. Myslím, že by měl v nároďáku být. Máme samozřejmě další kvalitní brankáře, někteří jsou mladí a pro reprezentaci rostou. Ale Venca by si šanci zasloužil. Je otázka, jestli by ji měl dostat teď, když bude Euro a on v reprezentaci ještě nebyl. Ale je vyzkoušený, Championship je těžká a vyrovnaná soutěž, pravidelně chytá před třiceti tisíci diváky. Nepodělal by se, kdyby měl nastoupit za reprezentaci.

Útočník Erling Haaland z Manchesteru City dal o víkendu čtyři góly Wolverhamptonu. Lidi ho milují i nenávidí. Legendární Roy Keane byl z jeho chování po střídání, které se mu nelíbilo, rozladěný a řekl o něm, že je rozmazlený fracek. Na jednu stranu se Haalandovi nedivím, že byl naštvaný. Měl chuť dávat další góly, bojuje o nejlepšího střelce Premier League, kde vede o čtyři branky před Colem Palmerem. Na druhou stranu i on musí respektovat rozhodnutí trenéra.

Každopádně při všech gólech ukázal velkou kvalitu. Dva dal sice z penalt, ale i při nich musíte udržet pevné nervy. Jednu trefu vstřelil po fantastickém výskoku. A čtvrtý zásah přidal po úžasném pasu od Phila Fodena a sám to vyřešil taky famózně. Míč si skvěle zpracoval, zasekl, vystřelil. Jeho forma graduje. City si jdou pro titul.

Útočník Mohamed Salah z Liverpoolu byl po hádce s trenérem Jürgenem Kloppem v základní sestavě proti Tottenhamu a hrál dobře. Byl vidět, dal gól, měl další akce, zareagoval na hřišti, jak se na hráče jeho formátu sluší. Přispěl k výhře Liverpoolu (sestřih zápasu zde).

Věřím, že jeho vztah s Kloppem se narovnal. Emoce pracují, Liverpoolu ve chvíli, kdy se to stalo, utíkal titul. Taková situace prostě někdy přijde, i když je nešťastné, když v ní jsou trenér a největší hvězda týmu. Ale řekl bych, že se vše urovnalo. Spolupracují sedm let, vyhráli několik trofejí. Jsou zkušení, vědí, jak si vše vyříkat.

West Ham schytal další debakl, tentokrát 0:5 od Chelsea (sestřih zápasu zde). Klub pak v pondělí oznámil, že po sezoně skončí trenér David Moyes. Už je asi opravdu potřeba přinést novou krev, nového trenéra, který nastolí nová pravidla.

Je pravda, že West Ham měl výkyvy. Sezonu má nahoru dolů. Hlavně dostává hrozně moc gólů, které jsou laciné. Proti Chelsea padlo takových několik. Nový impuls by měl týmu pomoct. V Anglii se spekuluje o tom, že přijde trenér Julen Lopetegui, který naposledy vedl Wolverhampton. Uvidíme, jak se mu případně povede.

Tomáš Souček a Vláďa Coufal pravidelně za West Ham hrají, což je důležité. Samozřejmě není optimální, že mužstvo v poslední době často prohrává. Určitě by bylo lepší, kdyby byli v týmu, který vyhrává, a byli by pro Euro v lepším rozpoložení. Byť u Cufa pořád nevíme, jestli pojede. Podle mě by měl jet, ale záleží na trenérech.

Na druhou stranu jsou v zápasovém tempu, mají důvěru trenéra. Vím, že na nároďák se hráči vždycky těší. Jste mezi českými kluky v české kabině, posloucháte české vtipy. Je to jiné než v Anglii. Bude čas na to, aby se kluci dostali do pohody. Na Euro to bude potřeba.“